> > Bouwwerk: Openbare Bibliotheek Almelo

Openbare Bibliotheek Almelo

Locatie:

Het Baken 3, Centrum, Almelo

Coördinaten:

52°21'27'' N, 6°39'41'' O

Architect(en):

Henk Döll

Architectenbureau('s):

Mecanoo architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1991 - 1994

Opdrachtgever:

Stichting Openbare Bibliotheek Almelo

Constructeur:

De Bondt

Hoofdaannemer:

M.J. Goossen

Brutovloeroppervlak:

4.780 m²

Bouwkosten:

5,8 miljoen euro

Literatuur:

De Volkskrant - 29-1-1994, Trouw - 26-10-1994, NRC 23-1-1995, Architectuur in Nederland, Jaarboek 1994 - 1995

De bibliotheek is gebouwd op een smal kavel aan Het Baken. De gevel aan deze zijde volgt de bocht van deze straat. Aan de achterzijde heeft het gebouw een waaiervorm. Het geheel wordt bekroond door een gekromd dak.

De publieksruimten zijn georganiseerd rond een een centraal gelegen vide met trappen en een lift. Het gebouw heeft een split level opzet. Op de begane grond is een café. De personeelsruimten zijn op de bovenste verdiepingen te vinden.

Het gebouw onderscheidt zich in vorm en materiaalgebruik. Er wordt gebruik gemaakt van een uiteenlopende reeks materialen. Het gebouw heeft een zinken dak, waaronder de kantoren zijn gelegen. De gebogen gevel aan Het Baken heeft een bekleding van koper. In deze wand zit een groot raam dat uitkijkt op het Stadhuisplein en een aantal kleine "patrijspoorten". De kopzijden van het gebouw zijn bekleed met paarse panelen van Emalit. In de kopgevel aan de raadhuiszijde zit een noodtrappenhuis. De achtergevel is uitgevoerd in zwarte baksteen, die ook in het interieur terugkeert. De waaiervorm bestaat uit in het werk gestort beton en grote glazen puien in houten kozijnen. De schijven eindigen in een scherpe punt en zweven boven een smalle raamstrook.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook