> > Bouwwerk: Montevideo

Montevideo

Locatie:

Otto Reuchlinweg, Kop van Zuid, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'15'' N, 4°29'09'' O

Architect(en):

Francine Houben

Architectenbureau('s):

Mecanoo architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1999 - 2005

Opdrachtgever:

ING Real Estate, Vesteda

Constructeur:

ABT Delft

Hoofdaannemer:

Besix

Brutovloeroppervlak:

57.530 m²

Literatuur:

De Architect Detail - 2005-10, De Volkskrant - 25-3-2005

Op de westpunt van de Wilhelminapier staat het hoogste woongebouw van Nederland, Montevideo. De naam van de toren is geïnspireerd op de pakhuizen die in dit voormalig havengebied stonden, deze werden vernoemd naar verre wereldsteden. De 43 verdiepingen hoge toren staat, zoals voorgeschreven door het stedenbouwkundig plan van Foster, verschoven naast het door hem ontworpen World Port Center. Hierdoor hebben de bewoners zicht op het centrum van Rotterdam aan de overkant van de rivier.

Het in verschillende kleuren baksteen gerealiseerde gebouw bestaat uit een plint met daarop aan de oostzijde een toren van 12 verdiepingen en aan de westzijde een toren van 43 verdiepingen. In het gebouw zijn 192 woningen met 54 verschillende woningtypes ondergebracht. Daarnaast is er in de plint kantoorruimte, winkelruimte en horeca. Op de bovenste drie lagen van de hoogste toren is een appartement met zwembad gerealiseerd. Deze werd voor een paar miljoen gekocht door vastgoedondernemer Jan Dirk Paarlberg en een zakenpartner.

Bijzonder is de hybride draagconstructie. De onderste twee verdiepingen hebben een staalskelet, het middelste gedeelte tot en met de zeventwintigste verdieping bestaat uit een in het werk gestorte betonconstructie en de bovenste lagen worden gedragen een staalconstructie. Er is gekozen voor deze constructie om op de bovenste verdiepingen van de toren de bewoners een woning met een vrij indeelbare plattegrond aan te bieden.

Er zijn twee kunstwerken aangebracht, een met de glazenwasinstallatie geïntegreerde grote M en een watertank naar de voorbeelden in New York City op het lage dak.

Mecanoo kreeg verschillende prijzen voor Montevideo: de International Highrise Award 2006, Dedallo Minosse 2006 en de Bouwkwaliteitsprijs 2006.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook