> > Bouwwerk: Portiersloges Nationaal Park de Hoge Veluwe

Portiersloges Nationaal Park de Hoge Veluwe

Locatie:

Houtkampweg 9 / 13 en Koningsweg 17, Nationaal Park De Hoge Veluwe

Coördinaten:

52°06'10'' N, 5°47'13'' O

Architect(en):

Winy Maas, Jacob J. van Rijs, Nathalie A. de Vries

Architectenbureau('s):

MVRDV

Start ontwerp - Oplevering:

1994 - 1995

Opdrachtgever:

Stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe

Constructeur:

ABT Velp

Hoofdaannemer:

Wolfswinkel

Literatuur:

De Architect - 1995-12; "Drie kathedraaltjes op de Hoge Veluwe", Robbert Roos, Trouw, 02-07-1994

MVRDV heeft voor de toegangen tot het Nationaal Park de Hoge Veluwe drie plastische portiersloges ontworpen. Het bureau kreeg de opdracht na het winnen van een besloten prijsvraag voor jonge architecten.

De drie qua vorm op elkaar lijkende toegangsgebouwen voor de entrees bij Otterloo, Hoenderloo en Schaarsbergen hebben alle hellende daken die schuin omhooglopen, gevolgd door de raampartij van het loket. De vorm van de huisjes is aan de locatie aangepast. Ze zijn uitgevoerd in verschillende materialen, respectievelijk baksteen, Corten-staal en hout (Western red cedar). De materialen zijn doorgezet op de deur en de luifels, als de portiersloges gesloten zijn is er slechts 1 materiaal zichtbaar.

In samenwerking met Rob Nijsse van ABT was er ook een voorstel gemaakt voor een transparant toegangsgebouw. Deze portiersloge zou worden uitgevoerd in glas of PVC. Omdat dan vooral de verbindingsmiddelen zichtbaar zouden zijn voldeed dit niet aan het concept voor de huisjes waarbij één materiaal zichtbaar is. Ook vond het park kunststof niet bij de natuur van het park passen. Er is later gekozen om dit gebouwtje in Corten-staal te realiseren.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook