> > Bouwwerk: Station Sloterdijk

Station Sloterdijk

Locatie:

Radarweg, West, Amsterdam

Coördinaten:

52°23'20.42"N, 4°50'15.85"O

Architect(en):

H.C.H. Reijnders

Start ontwerp - Oplevering:

1983 - 1986

Opdrachtgever:

Nederlandse Spoorwegen

Constructeur:

László I. Vákár

Literatuur:

Architectuur en Bouwen - 1985-02

Het station is gebouwd op het kruispunt van de westelijke ringspoorlijn naar Schiphol met de spoorlijn van Amsterdam naar Alkmaar en Haarlem. Over dit kruispunt is een stalen vakwerkconstructie gezet van 65 bij 46 meter met daaronder de rechthoekige stationshal. de vakwerken meten 4,2 bij 4,2 meter. De perrons aan de spoorlijn Amsterdam - Alkmaar / Haarlem bevinden zich onder de stationshal. Op 11 meter boven het maaiveld steekt het 150 meter lange eilandperron van de westelijke ringspoorlijn door de stationshal.

Het station is met zijn uitwendige constructie een typisch voorbeeld van high-tech architectuur. Ook de gebogen raatliggers van het bovenste perron zijn aan de buitenzijde bevestigd. Er is veel gebruik gemaakt van staal, glas en kunststof.

Het station is meerdere keren uitgebreid. Parallel aan de perrons voor de westelijke ringspoorlijn is een identieke kap gerealiseerd voor de metrolijn. Een nieuw perron werd gerealiseerd op een nieuwe verbindingsboog van beide spoorlijnen aan de zuidwestzijde van het station.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook