> > Bouwwerk: Rietveld Schröder huis

Rietveld Schröder huis

Locatie:

Prins Hendriklaan 50, Oudwijk, Utrecht

Coördinaten:

52°05'07'' N, 5°08'51'' O

Architect(en):

Gerrit Thomas Rietveld

Start ontwerp - Oplevering:

1923 - 1924

Opdrachtgever:

Truus Schröder-Schräder

Hoofdaannemer:

A. de Koff

Brutovloeroppervlak:

140 m²

Inhoud:

450 m³

Bouwkosten:

0,004207 miljoen euro

Literatuur:

Het Rietveld Schröderhuis, Ida van Zijl, Bertus Mulder, 2009

Monument:

Rijksmonument / UNESCO werelderfgoed

Bezoekersinfo:

www.rietveldschroderhuis.nl

Het huis is gebouwd tegen een traditioneel rijtje huizen aan de Prins Hendriklaan voor de opdrachtgeefster en haar drie kinderen. Het kavel lag in 1924 aan de rand van de stad. In 1963 verdween dit uitzicht door de bouw van een verhoogde snelweg.

De vormgeving van het huis bestaat uit driedimensionale compositie van vlakken en balkvormige elementen die in de primaire kleuren, zwart, wit of een grijstint zijn geverfd. Bijzonder detail is het hoekraam op de oosthoek, waarbij beide draaiende delen op elkaar aansluiten zonder hoekstijl. In geopende stand verdwijnt zo de hoek.

Ondanks zijn moderne verschijningsvorm zijn verrassend traditionele bouwtechnieken en materialen toegepast. Rietveld had het ontwerp bedacht in het toen vrij nieuwe gewapend beton, maar deze techniek was nog niet ver genoeg ontwikkeld en daardoor te ingewikkeld en te duur. De wanden zijn uitgevoerd in gestuct baksteen, de plafonds en het dak zijn uitgevoerd in hout.

De ruimten in de woning zijn georganiseerd rond het trappenhuis. De eerste verdieping met drie kamers kan worden getransformeerd tot een open ruimte door schuifwanden te openen.

Het huis is een goed voorbeeld van het werk van kunstenaarsgroep De Stijl (1917-31). De zeer kwetsbare woning is in 1985 gerestaureerd. Het huis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Centraal Museum organiseert rondleidingen door het huis.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook