> > Bouwwerk: Bostoren

Bostoren

Locatie:

Garderenseweg 93, Schovenhorst, Putten

Coördinaten:

52°15'1'' N, 5°37'42'' O

Architect(en):

Elke Demyttenaere, Bjarne Mastenbroek

Architectenbureau('s):

SeARCH

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2009

Opdrachtgever:

Stichting Schovenhorst

Constructeur:

Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer:

De Combi Deventer

Bouwkosten:

2,7 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 2009-5, De Stentor - 13-8-2008, National Geographic - 2009-10, NRC - 11-3-2010

De Bostoren is de nieuwe attractie van het landgoed Schovenhorst, een landgoed dat bekend is om zijn boomsoortencollecties.

De toren heeft een stalen constructie. Het bestaat uit een "stam" van 4,5 bij 4,5 meter met daaraan verschillende "takken". Deze "takken" zijn elementen als een theater, een zitbank, een bordestrap en Engelse trap die zich buiten de stam begeven.

De toren wordt op 36 meter hoogte bekroond door een rond platform met daarop bomen. Dit platform weegt 480 ton. Aan de onderzijde is dit platform voorzien van een rvs-bekleding, zodat de bosrijke omgeving erin wordt weerspiegeld. Met de Bostoren worden de diverse mogelijkheden om het omliggende bos te ervaren verkend: als uitkijkpunt op de top, vanuit een klimnet op bijna 30 meter hoogte of een van de andere rustpunten op weg van de voet naar de top.

Een aantal elementen uit het eerste ontwerp zijn niet uitgevoerd: een glijbaan en een tent aan de voet die rust op kabels die zijn gespannen van het maaiveld naar een van de uitwendige trappen. Het bovenste platform is tijdens de bouw langs de schacht omhoog getakeld.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook