> > Bouwwerk: Circustheater

Circustheater

Locatie:

Gasthuisplein/Kosterstraat, Centrum, Zandvoort

Coördinaten:

52°22'21'' N, 4°31'42'' O

Architect(en):

Sjoerd Soeters

Architectenbureau('s):

Soeters architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1986 - 1991

Opdrachtgever:

Play-In

Constructeur:

Bouwadvies Strackee, Ingenieursburo Grabowsky & Poort

Hoofdaannemer:

Aannemingsmaatschappij P. Bot & Zoon

Brutovloeroppervlak:

3.500 m²

Bouwkosten:

5,8 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur & Bouwen - 1991-5; Ordinair met smaak in Zandvoort, De Volkskrant, 03-06-1989; Zandvoort krijgt Circustheater, NRC, 22-08-1987; Indoor-pretpark krikt Zandvoort op, Bert van der Linden, Algemeen Dagblad, 05-04-1991

Soeters Circustheater kan worden gezien als een van de zeldzame voorbeelden van postmoderne architectuur in Nederland. Het pand is gebouwd op de locatie van het voormalige hotel-restaurant Zomerlust aan het Gasthuisplein.

Het Circustheater bestaat uit twee bouwdelen een 16 meter hoog deel dat wordt bekroond door vijf vlaggen en een laag gedeelte onder een tentdak.

In het bouwdeel aan het plein zijn een bioscooptheater, kantoren en personeelsruimten ondergebracht. De vlaggen zijn gemaakt uit staalplaten die zijn bekleed met glasmozaïek. Ze meten 7 bij 14 meter. Voor de 2 vlaggen in het gevelvlak is gekozen voor de vlag van Nederland. De andere 3 steken vlaggen steken uit de gevel, waaronder een finishvlag die verwijst naar het circuit van Zandvoort.

In de laagbouw bevindt zich de speel- en gokautomatenhal. Het tentdak dat is gemaakt met spuitbeton en PUR steunt op drie pylonen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook