> > Bouwwerk: Faculteit der Letteren

Faculteit der Letteren

Locatie:

Witte Singel eo, Centrum, Leiden

Coördinaten:

52°14'22'' N, 6°51'10'' O

Architect(en):

Joop van Stigt

Architectenbureau('s):

Architectenbureau J. van Stigt

Start ontwerp - Oplevering:

1976 - 1982

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Hoofdaannemer:

Strabag Bau AG

Brutovloeroppervlak:

13.800 m²

Inhoud:

83.900 m³

Bouwkosten:

14,7 miljoen euro

Literatuur:

Universitair centrum in Leiden voor drieduizend studenten, Trouw, 04-06-1976; Vijf architecten werken samen voor universiteit, NRC Handelsblad 11-10-1975

Nadat plannen van de Leidse Universiteit voor deze locatie tussen Trekvliet en Witte Singel niet doorgingen na protesten tegen een door Piet Zanstra ontworpen 125 meter hoge toren werd een nieuw plan ontwikkeld door 5 architecten met verschillende gebouwen van maximaal 15 meter hoog.

Voor de universiteit ontwierp Van Stigt een gebouw bestaande uit 7 bouwdelen aan weerszijden van de door Bart van Kasteel ontworpen universiteitsbibliotheek. Deze gebouwen staan op een gemeenschappelijke kelder voor parkeren en het boekenarchief. De gebouwen van Van Stigt zijn gegroepeerd rond twee binnenpleinen en met elkaar verbonden via houten loopbruggen rond deze pleinen.

Het complex kent een stramienmaat van 7,2 meter. In de gevel vallen de prefab betonnen kolommen met kegelvormige koppen en de houten, gelamineerde houten luifels op.

Het zuidelijke gebouw wordt naar ontwerp van De Zwarte Hond verbouwd voor het instituut LIAS en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), de Universiteitsbibliotheek en het Afrika-Studiecentrum (ASC).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook