> > Bouwwerk: Watertank Woningen

Watertank Woningen

Locatie:

Tretjakovlaan, Zuiveringspark, Amsterdam

Coördinaten:

52°21'58'' N, 4°49'50'' O

Architect(en):

Dick van Gameren, Bjarne Mastenbroek, Paddy Tomesen

Architectenbureau('s):

De Architectengroep

Start ontwerp - Oplevering:

1999 - 2000

Opdrachtgever:

M.J. de Nijs Projectontwikkeling

Constructeur:

Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer:

M.J. de Nijs en Zonen

Brutovloeroppervlak:

4.800 m²

Bouwkosten:

0,8 miljoen euro

Literatuur:

Abitare - 2002-5, Houtblad - 2003-4

De Watertank Woningen maken deel uit van een door de Architectengroep ontworpen woonwijk in Amsterdam-West. Drie betonnen opslagtanks van de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn in de wijk opgenomen. Een watertank is verbouwd tot woonruimte, in een tweede zijn bergingen voor het naastgelegen woongebouw gerealiseerd en een derde doet dienst als grijs-water opslagtank.

Van de 12 meter hoge betonnen cilinder is het dak gesloopt en zijn de installaties verwijderd. Decentraal in de cilinder is een rechthoekig volume van vier verdiepingen gebouwd. De bovenste verdieping steekt boven de rand van de trommel uit. In dit volume zijn de 7 woningen en het penthouse ondergebracht. De woningen zijn ontsloten door een met golfplaat beklede trappenhuis.

In de trommelwand zijn diverse gaten gemaakt, voor de entree, de ramen en de deuren naar de balkons. De gevels van het rechthoekig volume hebben houten puien met veel glas.

In een van de woningen is een op de Japanse cultuur geïnspireerd interieur gerealiseerd, ontworpen door Rooijakkers + Tomesen Architecten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook