> > Bouwwerk: Anna van Buerentoren

Anna van Buerentoren

Locatie:

Anna van Buerenplein, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52° 4'54.50"N, 4°19'33.87"O

Architect(en):

Wiel Arets

Architectenbureau('s):

Wiel Arets Architects & Associates

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2013

Opdrachtgever:

Fortress Projectontwikkeling

Constructeur:

Van Rosum Raadgevende lngenieurs

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Wessels Zeist

Brutovloeroppervlak:

24.500 m²

Bouwkosten:

26 miljoen euro

Literatuur:

Bouwwereld 2013-10

De Anna van Buerentoren kent een gemengd programma. De onderste 5 verdiepingen van de toren zijn georganiseerd rond een sculpturale trap en vide. Deze verdiepingen bieden plaats aan de Universiteit Leiden. Daarboven zijn 396 studentenkamers te vinden.

De toren gebouwd op een ondergrondse parkeergarage. Bij de bouw van deze parkeergarage was rekening gehouden met de realisatie van een 60 meter hoge toren op deze plaats, echter het gewicht voor de toren was veel te laag ingeschat.

Om gewicht te besparen is gekozen voor staal als constructiemateriaal. De toren steunt op 9 kolommen van de ondergrondse garage. Een constructie van vakwerkliggers op de onderste verdiepingen van het gebouw draagt zorg voor de overgang van de grote stramienmaten in de garage naar het dichte grid voor het woonprogramma. Bij de dimensionering van de constructie moest worden gezocht naar een balans tussen het beperken van het gewicht en het aanvaardbaar houden van de trillingen die worden veroorzaakt door langsrijdende trams.

De aluminium gevel heeft grote glazen schuifpuien en grijze horizontale banden van wisselende hoogte. Bij gesloten geveldelen is een kleur gekozen die zo veel mogelijk overeenkomt met de te openen delen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook