> > Bouwwerk: Academie van Beeldende Kunsten

Academie van Beeldende Kunsten

Locatie:

Herdenkingsplein 12, Centrum, Maastricht

Coördinaten:

50°50'56'' N, 5°40'59'' O

Architect(en):

Wiel Arets, Jo Janssen

Architectenbureau('s):

Wiel Arets Architects & Associates

Start ontwerp - Oplevering:

1990 - 1994

Opdrachtgever:

Rijkshogeschool Maastricht

Constructeur:

Grabowsky & Poort

Hoofdaannemer:

Laudy Bouw & Planontwikkeling

Brutovloeroppervlak:

4.000 m²

Bouwkosten:

4,75 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur in Nederland - Jaarboek 1993-1994; Arets Maastricht Academy for the arts and architecture, Greg Lynn, Uitgeverij 010, 1994; NRC Handelsblad 29-11-1993

Met het ontwerp van dit Academiegebouw verwierf de Limburgse architect Wiel Arets grote bekendheid. Het gebouw ligt aan het door Mecanoo ontworpen Herdenkingsplein in het historische centrum van Maastricht. De nieuwbouw is een uitbreiding van het bestaande gebouw van de Academie van Toegepaste Kunst uit 1962 van architect Dingemans. Het bestaande gedeelte is naar ontwerp van Wiel Arets van een nieuwe zwart gepleisterde gevel voorzien.

De twee nieuwbouwgedeelten zijn via een loopbrug met elkaar verbonden. De nieuwbouw bestaat uit vier lagen, waarvan een onder het maaiveld. Het geheel is uitgezet op een maatraster van 54, bij 5,4 meter.

De gevel is gerealiseerd in gewapend betonnen elementen met glazen bouwstenen. In deze delen zijn kleine glazen ramen aangebracht. Deze gevel onthuld niet wat er binnen gebeurt. Ook de vloer van de loopbrug en het dak van de kelderlaag in het Herdenkingsplein zijn voorzien van glazen bouwstenen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook