> > Bouwwerk: Hoofdkantoor Postcheck- en girodienst

Hoofdkantoor Postcheck- en girodienst

Locatie:

Spaarneplein 2, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52° 4'23.90"N, 4°19'36.12"O

Architect(en):

Gustav Cornelis Bremer, Henri J.A. van der Kooij

Start ontwerp - Oplevering:

1920 - 1924

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Brutovloeroppervlak:

13.200 m²

Literatuur:

G.C. Bremer, Rijksbouwmeester, Rosa Visser-Zaccagnini, Bonas, 2007

Monument:

Gemeentelijk monument

Oorspronkelijk is dit pand ontworpen als Gebouw voor den Industrieelen Eigendom door architect Van der Kooij. Het werd voltooid door Bremer als Hoofdkantoor Postcheck- en girodienst. De hoofdentree met trappenhuis ligt aan het Spaarneplein. Op dit punt ontmoeten de drie vleugels van het pand elkaar. Het trappenhuis verwijst naar het werk van kunstenaar M. C. Escher.

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en hebben smalle verticale ramen. De hoeken aan het Spaarneplein worden gemarkeerd door torens.

Het gebouw is een gemeentelijk monument. De zuidvleugel is in 1937-38 uitgebreid door architect J.G. Robbers. De uitbreiding aan de zuidoostvleugel is in gebruik als datacenter van Ziggo. Een groot deel van het gebouw is in gebruik door New World Campus.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook