> > Bouwwerk: Ambachtsschool / Cygnus Gymnasium

Ambachtsschool / Cygnus Gymnasium

Locatie:

Vrolikstraat 8, Centrum, Amsterdam

Coördinaten:

52°21'18.5"(N), 4°54'44.4"(O)

Architect(en):

Ben (Johannes Bernardus) Ingwersen, Commer de Geus

Architectenbureau('s):

De Geus & Ingwersen

Start ontwerp - Oplevering:

1952 - 1956

Opdrachtgever:

Christelijke Stichting Patrimoniums Nijverheidsscholen

Brutovloeroppervlak:

7.000 m²

Literatuur:

Trouw - 13-4-1999, Bouwwereld 1-9-2015

Monument:

Rijksmonument

Aan de Wibautstraat ligt dit langwerpige, rechthoekige, schoolgebouw van 4 verdiepingen. Omdat het noord-zuid is georiënteerd is het daardoor iets gedraaid ten opzichte van deze straat. Het gebouw heeft een stramienmaat van 3,5 meter in zowel de horizontale als verticale maatvoering. De hoofdentree is niet aan de Wibautstraat, maar aan de oostzijde.

De architect liet zich voor het ontwerp inspireren door de vormgeving van Le Corbusiers Unité d'Habitation. Van deze woongebouwen nam Ingwersen het gebruik van in het werk gestort beton, de kolommen op de begane grond, de brises-soleil en de sculpturale dakopbouwen over. Bij deze school is de begane grond niet vrij gehouden, maar is de ruimte tussen de kolommen bestemd voor de werkplaatsen van de opleidingen. De kozijnen hebben de primaire kleuren rood, geel en blauw.

De betonreliëfs in het trappenhuis zijn gemaakt door Harry van Laak (1925-2012). Aan de westgevel hangt een sculptuur van beeldhouwer Willem Reijer. Het gebouw met de bijnaam "Het Schip" heeft Rijksmonumentenstatus en is gerenoveerd naar ontwerp van Wessel de Jonge (2007-12).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook