> > Bouwwerk: Molensloot

Molensloot

Locatie:

Carel Reinierszkade / De Eerensplein eo, Bezuidenhout, Den Haag

Coördinaten:

52°05'13.0"(N), 4°20'50.6"(O)

Architect(en):

Cornelis van Eesteren, Charles Jean François Karsten, Benjamin Merkelbach

Start ontwerp - Oplevering:

1929 - 1939

Literatuur:

Architectuurgids Den Haag, Uitgeverij 010, 2011

Deze buurt vormde bij realisatie de noordoostrand van de stad en sluit aan op een buurt met de typische Haagse portiekwoningen in Nieuwe Haagse Schoolstijl.

Van Eesteren ontwierp het stedenbouwkundig plan en de woningen. Vanwege zijn nieuwe functie als stedenbouwkundige in Amsterdam waar hij ging werken aan het beroemde Algemeen Uitbreidings Plan zijn de gebouwen door de architecten Merkelbach en Karsten uitgewerkt.

Kenmerkend voor de woningbouw van 3 lagen zijn de brede vensterpartijen, platte daken, toepassing van gele en bruine baksteen, platte daken en de wit geschilderde betonelementen van balkons, lateien en overkappingen van de open portiektrappen. De hoekoplossingen zijn afhankelijk van oriëntatie en kavelvorm.

Onderdeel van het plan zijn 2 lagere scholen aan weerszijden van de Loudonstraat. Een is afgebroken en vervangen door nieuwbouw, de ander is in gebruik als buurthuis. In de jaren zestig zijn de aangrenzende sportvelden doorsneden door het verlengen van de straat met trambaan naar Mariahoeve.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook