> > Bouwwerk: ING House

ING House

Locatie:

Skutsjespad, Zuid-as, Amsterdam

Coördinaten:

52°20'14'' N, 4°51'19'' O

Architect(en):

Roberto Meyer, Jeroen van Schooten

Architectenbureau('s):

Meyer en Van Schooten Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1998 - 2002

Typologie:

Kantoren

Opdrachtgever:

Ontwikkelmaatschappij ING Blauwhoed

Constructeur:

Aronsohn

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie SamenwerkING

Brutovloeroppervlak:

20.000 m²

Literatuur:

Archis - 2002-6, Detail in Architectuur - 2002-10, De Volkskrant - 12-9-2002, Architectuur in Nederland, Jaarboek 2002-2003, ING Group Headquarters, Hans Ibelings, NAi, 2003 Innovative and transparent ING, Tracy Metz, V+K Publishing, 2002

Dit schoenvormige gebouw met een lengte van 138 meter, breedte van 28 meter en 48 meter hoogte is gebouwd op een locatie ten zuiden van de ringweg A10. Het gebouw is laag aan de zijde van het Amsterdamse Bos en hoog (10 verdiepingen) aan de oostzijde, waar in de toekomst meer hoogbouw zal worden gerealiseerd. In het hoofdkantoor werken 600 medewerkers van bank- en verzekeringsconcern ING. Door zijn vorm heeft het gebouw bijnamen als kruimeldief, klapschaats en, na de kredietcrisis, poenschoen. De schoenvorm werd ook uitgebuit door een reclamebureau die het gebouw tijdens de Amsterdam Marathon voorzag van 200 meter lange oranje opblaasbare veters met 1,5 meter diameter.

Het programma bestaat uit kantoorruimte, vergaderruimte, auditorium, lounges en 2 restaurants. Op de tweede verdieping bevinden zich constructie-onderdelen en installaties, de kantoorruimte op de derde tot en met de zevende verdieping en de bestuursverdiepingen op de achtste tot en met tiende verdieping. De stramienmaat is 1,2 meter. In de neus van "de schoen" zit het auditorium met 250 plaatsen. Deze neus kraagt 25 meter uit. Onder het gebouw is een ondergrondse parkeergarage voor 160 auto's. Doordat het gebouw op 16 V-vormige stalen kolommen staat kijken de werknemers niet tegen het talud van de ringweg aan, maar er overheen.

Het gebouw heeft klimaatgevels, een geheel glazen gevel op een afstand van 70 centimeter tot enkele meters voor de gevel van de kantoren. De klimaatgevel zorgt behalve dat het geluid van het verkeer wordt gedempt er ook voor dat er schone lucht van de van de snelweg afgekeerde zijde kan worden aangevoerd.

De werkruimten van een groot aantal medewerkers grenzen aan een van de zes binnentuinen. Deze tuinen zijn een ontwerp van landschapsarchitect Michael R. van Gessel. Het interieur ontwierp Meyer en Van Schooten in samenwerking met Ontwerpgroep Trude Hooykaas.

Voor het gebouw is veel gebruik gemaakt van staal, glas en aluminium. De vorm van de enkel- en dubbelgekromde geanodiseerde aluminium elementen aan de onderzijde van "de schoen" zijn gemodelleerd met het computerprogramma Catia, een programma dat onder meer in de Formule 1 en bij de realisatie van de ontwerpen van de Californische architect Frank Owen Gehry wordt gebruikt. De bouwkosten zijn niet bekend gemaakt, maar dit is waarschijnlijk het duurste Nederlandse kantoorgebouw per vierkante meter vloeroppervlak. De bouwkosten worden geschat op 100 miljoen euro.

Het project kreeg diverse prijzen waaronder de Aluminium Award (categorie Architectuur), de Nationale Staalprijs 2002, de Glas Award 2002 en de European Award for Steelstructures.

Na de door Europese Commissie bevolen splitsing van ING in een bank- en verzekeringstak vertrokken bank ING en verzekeraar Nationale Nederlanden uit het ING House. De eerste gaat in Amsterdam Zuidoost een nieuw gebouw realiseren, de tweede heeft als hoofdzetel de Haagsche Poort in Den Haag. ING House draagt nu de naam Infinity en wordt gebruikt door als kantoorverzamelgebouw met onder andere advocatenkantoor Lexence als nieuwe gebruiker.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook