> > Bouwwerk: Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Locatie:

IJsbaanpad 3, Zuid-as, Amsterdam

Coördinaten:

52°20'27'' N, 4°51'24'' O

Architect(en):

Aldo Ernest van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1955 - 1961

Opdrachtgever:

Frans van Meurs, Burgerweeshuis

Hoofdaannemer:

Bataafse Aanneming Maatschappij

Literatuur:

De Volkskrant - 8-4-1991

Monument:

Rijksmonument

Het Burgerweeshuis ligt op de hoek van het IJsbaanpad met de vierbaanse Amstelveelseweg. Dit weeshuis voor ongeveer 125 kinderen is het eerste gerealiseerde voorbeeld van het structuralisme.

Het gebouw is opgebouwd uit 328 kleine eenheden, 4 enkellaags grote eenheden, 4 grote eenheden met een verdieping en een langwerpig volume dat fungeert als poort naar de entree en dat op de eerste verdieping verblijven voor het personeel heeft. De verschillende eenheden zijn gegroepeerd rond enkele patio's en een binnenplaats.

De kleine modules meten 3,36 x 3,36 meter en hebben vier ronde kolommen op de hoeken en een bol dak, waarbij de overspanning tussen de kolommen is gemaakt door architraven. De gevel bestaat uit een glazen pui, dichte wand van donkerbruine baksteen of glazen bouwstenen. De koepelvormige dakelementen zijn uitgevoerd in prefab beton. De grote eenheden hebben een lengte en breedte die drie keer zo groot is als die van de kleine eenheden. De kleine dakelementen zijn voorzien van een lichtkoepel in de top, de grote van een cirkel van daglichten. De verdiepingen hebben een gevel van prefab betonnen elementen. De opbouw uit prefab betonnen dakelementen zorgde voor een problematische detaillering op het laagste punt van het dak.

Het Burgerweeshuis is in 1991 en 2017 gerenoveerd en gerestaureerd. Sinds 2018 wordt het gebouw gebruikt door ontwikkelaar BDP.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook