> > Bouwwerk: Rietveld Academie

Rietveld Academie

Locatie:

Fred. Roeskestraat 96, Zuid-as, Amsterdam

Coördinaten:

52°20'31'' N, 4°51'36'' O

Architect(en):

Gerrit Thomas Rietveld

Architectenbureau('s):

Rietveld, Van Dillen & Van Tricht

Start ontwerp - Oplevering:

1950 - 1967

Constructeur:

Oosterhof Tjebbes Barends

Hoofdaannemer:

Te Pas

Bouwkosten:

1,8 miljoen euro

Literatuur:

De Kunstnijverheidsscholen van Gerrit Rietveld, De Balie, 1997

Monument:

Gemeentelijk monument

Op een locatie naast het Zuider Amstelkanaal is dit Academiegebouw gerealiseerd. De academie bestaat uit een ruim zeventig meter lang strookvormige gebouw van 4 lagen en een aanbouw met werkplaatsen aan de zuidzijde. Het gebouw heeft een glazen vliesgevel, die voor de betonconstructie langs loopt. De aula en gymnastieklokalen hebben bakstenen wanden. De gangzone heeft een constructie van in het werk gestort beton. De stroken aan beide zijden met lokalen hebben een prefab betonnen draagconstructie. Het gebouw heeft een moduulmaat van 2,1 bij 2,1 meter.

Bij de restauratie in 2003-2004 is het in installatieconcept gewijzigd en zijn de kenmerkende ronde ventilatieroosters in de vliesgevel verwijderd. Door deze roosters kreeg het gebouw de bijnaam "de knoppendoos".

De totstandkoming van het academiegebouw heeft een lange geschiedenis. In samenwerking met Ben Merkelbach maakte Rietveld een ontwerp voor een locatie bij het Amstelstation. Dit ontwerp had niet de moderne uitstraling die het uiteindelijk gerealiseerde gebouw heeft. Zijn voorstellen voor de academie op het Museumplein kwamen ook niet tot uitvoering. Rietveld ontwierp in 1957 in hoofdlijnen het gerealiseerde gebouw.

Naar ontwerp van Benthem Crouwel is naast de academie een gebouw voor het Sandberg instituut gerealiseerd (2000-2004). In het gebouw zijn ook enkele functies van de Rietveld Academie ondergebracht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook