> > Bouwwerk: Gemeentemuseum

Gemeentemuseum

Locatie:

Stadhouderslaan 41, Statenkwartier, Den Haag

Coördinaten:

52° 5'21.47"N, 4°16'49.53"O

Architect(en):

Hendrik Petrus Berlage, E. E. Strasser

Start ontwerp - Oplevering:

1919 - 1935

Opdrachtgever:

Gemeente Den Haag

Literatuur:

Gemeentemuseum Den Haag, Waanders, 1999

Monument:

Rijksmonument

Het museumgebouw, dat tegenwoordig Kunstmuseum Den Haag heet, bestaat uit een rechthoekig gedeelte van twee verdiepingen rond een binnentuin en een gedeelte met entree, kantoren en aula. Aan de achterzijde zijn er twee schoorstenen voor de CV-installatie. De bezoeker betreedt het gebouw via een galerij langs vijvers aan de voorzijde van het gebouw.

Het gele bakstenen gebouw heeft een op de afmetingen van de bakstenen gebaseerde moduulmaat van 110 centimeter. Berlage liet hiervoor een speciale baksteen maken. De constructie is gerealiseerd met in het werk gestort beton.

In de entreehal bepalen de wit geverfde betonnen draagconstructie en geglazuurde tegels in felle kleuren het beeld. De oorspronkelijk rubberen vloerbedekking is in de jaren vijftig van de vorige eeuw vervangen door parket. De kunstwerken zijn te bewonderen in daglicht. Hiervoor is een ingenieus systeem van bovenlichten gemaakt.

Het gebouw is uitgebreid met een paviljoen ontworpen door Schamhart (1962). Dit paviljoen werd in 2002 door Benthem en Crouwel verbouwd tot fotomuseum GEM. Aan de andere kant sluit het Gemeentemuseum aan op het door Wim G. Quist ontworpen Museon (1980-1985).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook