> > Bouwwerk: Gemeentemuseum

Gemeentemuseum

Locatie:

Stadhouderslaan 41, Statenkwartier, Den Haag

Coördinaten:

52° 5'21.47"N, 4°16'49.53"O

Architect(en):

Hendrik Petrus Berlage, Emil E. Strasser

Start ontwerp - Oplevering:

1919 - 1935

Opdrachtgever:

Gemeente Den Haag

Bouwkosten:

1,135 miljoen euro

Literatuur:

Gemeentemuseum Den Haag, Waanders, 1999; Het gedroomde museum, nai010, 2021

Monument:

Rijksmonument

Bezoekersinfo:

www.kunstmuseum.nl

Nadat het plan uit 1919-1922 voor een groter museum voor dezelfde locatie van Berlage en museumdirecteur Van Gelder niet doorging werd vanaf 1925 dit museumgebouw gerealiseerd.

Het museumgebouw, dat tegenwoordig Kunstmuseum Den Haag heet, bestaat uit een rechthoekig gedeelte van twee verdiepingen rond een binnentuin en een gedeelte met entree, kantoren en aula. Aan de achterzijde zijn er twee schoorstenen voor de CV-installatie. De bezoeker betreedt het gebouw via een galerij tussen de twee vijvers aan de voorzijde van het gebouw.

De maatvoering van het gebouw is uitgezet op een raster van 110 centimeter dat is afgeleid van de baksteenafmetingen. De speciaal voor het project gemaakte bijna 4 miljoen gele bakstenen meten hart op hart met voeg 5,5 x 11 x 22 centimeter. Ook de verdeling van de roedes van de glaskappen (op 88 centimeter afstand) en de ramen (op 44 centimeter afstand) zijn afgeleid van deze moduul van 10 x 11 centimeter.

De gele bakstenen gevel is gemetseld in het vlechtverband, voor een constructie van in het werk gestort beton. In de entreehal bepalen de wit geverfde betonnen draagconstructie en geglazuurde tegels in felle kleuren het beeld. De oorspronkelijk rubberen vloerbedekking is in de jaren vijftig van de vorige eeuw vervangen door parket. De kunstwerken zijn te bewonderen in daglicht. Hiervoor is een ingenieus systeem met daklichten en een velumconstructie met jaloezieën gemaakt, zodat het lichtniveau in de zalen kan worden geregeld.

Het gebouw is uitgebreid met een paviljoen ontworpen door Schamhart (1962). Dit paviljoen werd in 2002 door Benthem en Crouwel verbouwd tot fotomuseum GEM. Aan de andere kant sluit het Gemeentemuseum aan op het door Wim G. Quist ontworpen Museon (1980-1985). Het binnenhof kreeg in 2014 een overkapping ontworpen door Braaksma & Roos architectenbureau.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook