> > Bouwwerk: Woonhuis Carel Henny

Woonhuis Carel Henny

Locatie:

Scheveningseweg 42, Statenkwartier, Den Haag

Coördinaten:

52°05'45.2"(N), 4°17'08.5"(O)

Architect(en):

Hendrik Petrus Berlage

Start ontwerp - Oplevering:

1898

Opdrachtgever:

Carel Henny

Literatuur:

Hendrik Petrus Berlage, het complete werk Sergio Polano - Atrium (1997)

Monument:

Rijksmonument

Deze woning is ontworpen voor de directeur van de Verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845. Hij liet later Berlage ook zijn nieuwe woning aan de Koninginnegracht ontwerpen (1907-11).

Bijzonder aan het huis zijn de ruimtelijke opzet met raster van vierkanten van 1,6 bij 1,6 meter en de ten opzichte van de overige ruimten 45 graden gedraaide centraal gelegen hal met vestibule. De entree is aan de noordzijde en is voorzien van een galerij met hellend dak.

Het pand is gerealiseerd in donkerrood metselwerk met staand verband. Ook hier pastte Berlage natuursteenelementen voor bijvoorbeeld lateien en dorpels toe. De opvallende gele kleur van de vlakke dakpannen van de woning zette W. Kromhout er toe aan om zijn artikel over de woning in het tijdschrift Architectura de titel "Het gele gevaar" te geven.

In het interieur zijn de houten balken en vloerdelen in het zicht gelaten. Dit geldt ook voor het metselwerk, dit is het eerste huis waar Berlage de binnenwanden niet achter een pleisterlaag verstopt. Berlage ontwierp alles aan de woning, ook het smeedijzerwerk en de meubels die nu onderdeel zijn van de collectie van het Kröller-Müller museum.

De voormalige woning is tegenwoordig in gebruik als kantoor. In de tuin staan rond het pand een groot aantal auto's geparkeerd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook