> > Bouwwerk: Auditorium Technische Universiteit

Auditorium Technische Universiteit

Locatie:

Professor Mekelweg 5, TU wijk, Delft

Coördinaten:

52°00'08'' N, 4°22'25'' O

Architect(en):

Jaap Berend Bakema

Architectenbureau('s):

Van den Broek en Bakema

Start ontwerp - Oplevering:

1959 - 1966

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Constructeur:

H. van Dusschoten, Rijksgebouwendienst

Hoofdaannemer:

H.F. Boersma

Bouwkosten:

4,8 miljoen euro

Literatuur:

Bouwwereld - 2004-22, BOUW - 2005-9, Van den Broek en Bakema, NAi Uitgevers, 2000; Het Parool - 12-03-1966, blz.13

Monument:

Rijksmonument

Het auditorium aan de noordzijde van de universiteitswijk is een van de weinig uitgesproken voorbeelden van brutalisme in Nederland.

Het gebouw, dat door zijn vorm bijnamen als "kikker" en "de ufo" kreeg, huisvest een auditorium met 1300 zitplaatsen, vier trapeziumvormige collegezalen met 250 tot 350 plaatsen, de senaatszaal en de mensa van de universiteit. Het auditorium heeft een symmetrische opzet. Het gebouw beschikt over een ruim opgezette trappenhuis met vide. De trappenhuizen zijn ook duidelijk zichtbaar in de langsgevels. Het auditorium is via een loopbrug verbonden met de natuurkundefaculteit aan de zuidzijde. Een ontwerp uit 1958 voorzag ook in een bestuurstoren, maar deze werd niet gerealiseerd.

De grote zaal kraagt ver boven de hoofdingang aan de Mekelweg uit. Deze schotelvormige zaal wordt gesteund door driehoekige betonnen kolommen. Om de grote overstekken te realiseren is er gebruik gemaakt van een voorgespannen, in het werk gestorte betonconstructie. De einden van de voorspankabels zijn in het zicht gelaten. Het gebouw heeft een gevouwen dakconstructie. Er zijn stalen kozijnen voor de buitengevels gebruikt.

De mensa op de begane grond is in 1998/99 heringericht naar ontwerp van Mecanoo. Zij realiseerden ook de naastgelegen bibliotheek.

Behalve het auditorium ontwierp Van den Broek en Bakema op het TU-terrein ook het ketelhuis en de faculteitsgebouwen van Civiele Techniek en Bouwkunde. Het laatste gebouw werd in mei 2008 door brand verwoest.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook