> > Bouwwerk: Raadhuis Terneuzen

Raadhuis Terneuzen

Locatie:

Oostelijk Bolwerk 4, Centrum, Terneuzen

Coördinaten:

51°20'16'' N, 3°49'53'' O

Architect(en):

Jaap Berend Bakema

Architectenbureau('s):

Van den Broek en Bakema

Start ontwerp - Oplevering:

1963 - 1972

Opdrachtgever:

Gemeente Terneuzen

Hoofdaannemer:

Ballast Nedam

Brutovloeroppervlak:

6.000 m²

Bouwkosten:

4,2 miljoen euro

Literatuur:

De Tijd - 22-10-1968; BOUW - 2006-6

Monument:

Gemeentelijk monument

Sculpturaal en brutalistisch vormgegeven raadhuis tegen de Westerscheldedijk.

Rond een kern met liften, toiletten en installaties waaieren de verschillende verdiepingen van het raadhuis uit. Een spiraalvormige route rond deze kern eindigt op het dakterras van de burgerzaal. Van hieruit heb je uitzicht op de Westerschelde. De locatie tegen de Westerscheldedijk is aanleiding voor de splitlevel in het gebouw.

De constructie bestaat uit de in het werk gestorte betonnen kern. De vloeren worden gedragen door liggers die steunen op deze kern en pendelkolommen aan de buitengevels. Op de begane grond worden deze kolommen gesteund door voorgespannen betonbalken. Op de kopzijde van deze balken zijn gaten met daarin het einde van de voorspanwapening te zien. Waar deze balken in de buitenlucht staan zijn deze einden dicht gemaakt. Met betonsteen en puien zijn de buitenwanden ingevuld. Een deel van de constructie is doorgezet op het terras van de 3e verdieping aan de noordwestzijde, alsof het gebouw nog niet af is en zo kan worden uitgebreid.

Aan de zuidzijde bevindt zich de op kolommen geplaatste raadszaal. Op de gevel is een zonnewijzer aangebracht. Achter de hoge betonnen balken aan de zuid- en westzijde gaat een daklicht schuil. Onder de zaal is de voormalige hoofdentree van het raadhuis.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook