> > Bouwwerk: Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën

Locatie:

Korte Voorhout 7, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52° 4'55.73"N, 4°19'2.83"O

Architect(en):

Mart Bolten, Johannes (Jo) Jacobus Margarethus Vegter, Roberto Meyer (renov. / uitbr.), Jeroen Wouter van Schooten (renov. / uitbr.)

Architectenbureau('s):

Meyer en Van Schooten Architecten (renov. / uitbr.)

Start ontwerp - Oplevering:

1965 - 1975 / 2003 - 2008

Opdrachtgever:

Ministerie van Financiën, Rijksgebouwendienst

Constructeur:

Arup (ren.), Strukton Engineering (ren.)

Hoofdaannemer:

Ballast Nedam, Strukton Groep (ren.)

Brutovloeroppervlak:

68.040 m²

Inhoud:

311.075 m³

Literatuur:

De Architect - 2007-6, De Architect - 2009-3, Architectuur in Nederland - Jaarboek 2008-09, Bouwwwereld - 12-5-2009, ArchitectuurNL 25-05-2009

Vegter en Bolten ontwierpen voor het Ministerie van Financiën een brutalistisch bouwwerk met twee binnenhoven, een kleine aan de oostzijde en een grote aan de westzijde. Het vier verdiepingen tellende gebouw heeft een horizontaal gelede gevel en is grotendeels opgebouwd uit prefab elementen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage van 2 lagen. De originele binnentuin was een ontwerp van Mien Ruys. Onderdeel van het complex was een uitbouw voor de kantine van 20 bij 20 meter op het trottoir van het Korte Voorhout. De door Bolten bedachte rode kleur van dit bouwdeel moest worden verwijderd, omdat de Haagse schoonheidscommissie er bezwaar tegen had.

Het pand is gerealiseerd op een terrein van 100 bij 150 meter aan het Korte Voorhout en Prinssessegracht waar voor de oorlog het Paleis van Justitie, een gevangenis, een kerk en ziekenhuis stonden. Een deel van deze gebouwen werd verwoest bij een bombardement in maart 1945.

Het Ministerie is grondig verbouwd naar ontwerp van MVSA. De uitbouw aan de zijde van de Koninklijke Schouwburg werd afgebroken. Het gebouw kreeg een nieuwe entree in een van de twee binnenhoven. Deze is overdekt met een bolle glaskap. Het andere binnenhof is ingericht als plein met plantanen. Dit plein is toegankelijk via een 52 meter brede onderdoorgang aan het Korte Voorhout en een smalle onderdoorgang via een hellingbaan aan de Casuariestraat.

Er zijn twee glazen elementen toegevoegd, een op de hoek van de Korte Voorhout met de Prinsessegracht en een op het dak aan het Malieveld. In deze elementen bevinden zich wintertuinen. Het glazen element op de hoek heeft gezeefdrukte glasplaten die samen de F van Financiën vormen. In de wintertuin staan olijfbomen. Grafisch vormgever Reynoud Homan ontwierp de topografie voor het gebouw. Ook landschapsontwerper Michael van Gessel is bij de renovatie betrokken.

De puien tussen de prefab betonnen borstweringen zijn vervangen door een dubbele gevel. De dichte panelen hebben de kleuren donkerrood, lichtgeel en lichtblauw.

Het Ministerie van Financiën won de Glas Award 2010 en de Nederlandse Bouwprijs 2007.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook