> > Bouwwerk: Voormalige ambassade VS

Voormalige ambassade VS

Locatie:

Lange Voorhout 102, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52°04'57"(N) 4°18'55"(O)

Architect(en):

Marcel Lajkó Breuer, Peter Morton

Start ontwerp - Oplevering:

1956 - 1959

Opdrachtgever:

Foreign Buildings Operations, State Department, US

Constructeur:

Bakker en Dicke

Hoofdaannemer:

Ingenieursbureau voor Bouwnijverheid

Bouwkosten:

1,8 miljoen euro

Literatuur:

Bouwen aan diplomatie De Amerikaanse ambassade in Den Haag, 2008

Monument:

Rijksmonument

De ambassade van de Verenigde Staten werd gerealiseerd op de hoek van het Korte Voorhout en het Lange Voorhout, de plaats van het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste hotel Paulez.

Nadat ontwerpen van Rapson en Van der Meulen (1949-51) en het New Yorkse Gehron & Seltzer (1955) niet werden gerealiseerd kreeg Breuer de opdracht de ambassade te ontwerpen.

Hij ontwierp een ambassadegebouw met 2 vleugels van vier lagen haaks op elkaar. Zij zijn verbonden door een smal glazen bouwdeel. De vleugel aan het Lange Voorhout steekt iets uit ten opzichte van de vleugel aan het Korte Voorhout. Beide vleugels hebben een entree. Aan de achterzijde ligt een trapeziumvormige auditorium met 200 plaatsen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeerkelder. Het gebouw met tuin ligt hoger dan straatniveau. Aan de voorzijde is dit hoogteverschil vormgegeven als een zwarte plint. De beide entrees zijn bereikbaar via een trap.

De dragende gevels zijn bekleed met Muschelkalkplaten een aantal hebben net als de ramen de vorm van een trapezium.

Onder meer vanwege verscherpte veiligheidsmaatregelen na de aanslagen van 11 september 2001 is De Verenigde Staten in 2019 naar nieuwbouw vertrokken aan de rand van de stad. Er zijn plannen voor herbestemming als Eschermuseum of hotel.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook