> > Bouwwerk: Nederlands Architectuur Instituut

Nederlands Architectuur Instituut

Locatie:

Museumpark 25, Museumpark, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'52'' N, 4°28'15'' O

Architect(en):

Jo Coenen

Architectenbureau('s):

Jo Coenen & Co Architects

Start ontwerp - Oplevering:

1988 - 1993

Opdrachtgever:

Stichting Nederlands Instituut voor Architectuur en Stedebouw

Constructeur:

Van de Laar

Hoofdaannemer:

Strukton

Brutovloeroppervlak:

13.345 m²

Bouwkosten:

14,4 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur in Nederland - Jaarboek 1993-1994, Het NAi, NAi, 1993; Jo Coenen ontwerpt het architectuurinstituut, Het Vrije Volk, 4-10-1988

Het Nederlands Architectuur Instituut bezit het grootste architectuurarchief ter wereld. Naast dit archief beschikt het instituut over museumruimtes, een bibliotheek en een auditorium met foyer. Het instituut is een fusie van het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst, Stichting Architectuur Museum en Stichting Wonen.

Coenen won de competitie voor het instituut van Quist, Benthem en Crouwel, Hubert-Jan Henket, Snozzi en OMA.

Het gebouw ligt im een vijver tegenover het museum Boijmans van Beuningen en het Museumpark. Het complex heeft twee ingangen, een vanaf het Museumpark via een loopbrug over de vijver en een vanaf de Rochussenstraat. De verschillende functies zijn in vier aparte volumes ondergebracht. De archiefruimtes bevinden zich in een licht gekromd bouwvolume langs de Rochussenstraat. De museumzalen zijn in een rechthoekig volume ondergebracht.

De kolommen onder de archiefruimte worden 's avonds verlicht in de kleuren van de regenboog. Dit kunstwerk is een ontwerp van Peter Struycken.

In 2010 wordt de entreezone van het instituut verbouwd. De entree aan museumparkzijde wordt gelijkvloers en er komt meer ruimte voor educatieve programma´s.

Het Nederlands Architectuurinstituut is samengegaan met Premsela en Virtueel Platform en heet sinds 1 januari 2013 Het Nieuwe Instituut.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook