> > Bouwwerk: Depot Museum Boijmans van Beuningen

Depot Museum Boijmans van Beuningen

Locatie:

Museumpark, Museumpark, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'49.7"(N), 4°28'15.5"(O)

Architect(en):

John Körmeling, Winy Maas

Architectenbureau('s):

MVRDV

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2021

Opdrachtgever:

Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Stichting de Verre Bergen

Constructeur:

IMd raadgevende ingenieurs

Hoofdaannemer:

BAM

Brutovloeroppervlak:

15.000 m²

Bouwkosten:

102 miljoen euro

Literatuur:

Slapstick architecture: how a €3.99 Ikea salad bowl became part of the Rotterdam skyline, Oliver Wainwright, the Guardian, 12-11-2021; De nieuwe blikvanger van Rotterdam: een pot van 102 miljoen euro, Eppo König, NRC, 3-11-2021

MVRDV maakt in 2007 een eerste ontwerp voor het depot van Boijmans van Beuningen. Het tafelvormige depotgebouw op 35 meter hoge poten zou komen boven het verharde deel van het naast het museum gelegen Museumpark. Het project bleek te duur. MVRDV mocht alsnog het depot ontwerpen na een competitie waaraan ook Koen van Velsen, Neutelings Riedijk Architecten, Harry Gugger Studio met Barcode Architects en NIO architecten met MAD architects meededen.

Het depot is ondergebracht in een bloempotvormig gebouw van bijna 40 meter hoog. Er zijn ruim 150.000 kunstwerken ondergebracht. Het 6 verdiepingen tellende gebouw is toegankelijk voor de museumbezoekers. Binnen is een groot atrium waarin vitrines met kunst hangen en waarin trappen schuin door de ruimte steken.

De dubbelgekromde gevel is opgebouwd uit in het werk gestort beton en prefab betonnen elementen. Het gebouw heeft een spiegelende gevel met op enkele plaatsen ramen. Om hinder voor het naastgelegen ziekenhuis te voorkomen is een deel van de gevel aan die zijde in mat glas uitgevoerd. Het interieur op de begane grond en eerste verdieping is ontworpen door Körmeling.

Het dakterras met bomen rond een spiegelde kruisvormige dakopbouw met restaurant biedt bezoekers uitzicht over de stad.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook