> > Bouwwerk: Lagere scholen

Lagere scholen

Locatie:

Ring 11, 17 en 19, Centrum, Nagele

Coördinaten:

52°38'48'' N, 5°43'34'' O

Architect(en):

Aldo Ernest van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1954 - 1957

Opdrachtgever:

Directie Wieringermeer

Brutovloeroppervlak:

810 m²

Literatuur:

Aldo van Eyck - The Shape of Relativity, Francis Strauven, Architectura & Natura, 1998; Nieuw dorp in nieuw land verbijsterd door bewuste ruimte-planning, Parool, 24-10-1959

Monument:

Rijksmonument

De drie lagere scholen van Nagele (een rooms-katholieke school, een openbare school en een protestants-christelijke school) hebben een identieke opbouw. Het programma voor de scholen bestaat uit zes algemene lokalen en een handenarbeid lokaal. De openbare school heeft 2 extra lokalen voor de kleuterklassen. De school heeft 2 entrees, gemarkeerd door een overkapping op een betonplaat van 6 bij 7 meter.

De rechthoekige lokalen zijn in 2 groepen van 3 stuks gegroepeerd rond een centrale hal, waaraan ook een strook met ondersteunende functies ligt. De lokalen verspringen ten opzichte van elkaar en hebben grote glazen puien. Smalle raamdelen met tussendorpels zijn voorzien van te openen delen.

De scholen kunnen worden gezien als een eerste aanzet tot het structuralisme, een stroming waarin gebouwen zijn samengesteld uit een aaneenschakeling van een reeks identieke elementen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook