> > Bouwwerk: Pastoor van Arskerk

Pastoor van Arskerk

Locatie:

Aaltje Noordewierstraat 4, Waldeck, Den Haag

Coördinaten:

52°3'43'' N, °13'54'' O

Architect(en):

Aldo Ernest van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1963 - 1969

Opdrachtgever:

priester J.H. van Vliet

Bouwkosten:

0,45 miljoen euro

Literatuur:

AD Den Haag - 14-10-2006; Nieuwe kerk van Aldo van Eyck in Haagse buitenwijk, De Tijd, 18-12-1969; Heilige Pastoor van Arskerk ‘overleeft’ sloop van kerken: vijftigjarig bestaan gevierd, Hans Hemmes, AD, 24-12-2019

Monument:

Gemeentelijk monument

Bezoekersinfo:

https://www.rkparochiedevierevangelisten.nl/

Deze in beton- en betonsteen uitgevoerde katholieke kerk heeft een traditionele opbouw met middenschip, zijbeuken en koor. De kerkruimte biedt ruimte aan 400 bezoekers. De kerk wordt betreden via een pad aan de zuidwestzijde die met een trap afdaalt tot ongeveer 1 meter beneden straatniveau.

De kerk heeft een rechthoekige plattegrond van 34 bij 45 meter. Het middenschip is 11 meter hoog. Bijzonder is het door 14 cilindrische daklichten verlichtte interieur. De vloer van de kerkruimte kent 5 verschillende niveaus van elkaar gescheiden door enkele traptreden.

De westelijke zijbeuk is af te sluiten van de kerkruimte met een vouwwand. Aan de westzijde van het rechthoekige gebouw zijn er 2 lagen met ondersteunende functies.

De ongelovige Aldo van Eyck werd voor dit project begeleid door een katholieke mentor, architect en monnik Dom Hans van der Laan.

De betonnen dakconstructie steunt op penanten gemetseld van betonsteen. De betonnen rand om de daklichten is los gehouden van de betonbalken in het dak.

Het ontwerp van de kerk vertoont overeenkomsten met de ontwerpen voor het Sonsbeekpaviljoen en de niet gerealiseerde protestantse kerk in Driebergen, waarin Van Eyck experimenteerde met cirkels en rechthoeken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook