> > Bouwwerk: Kantoorgebouw Waternet

Kantoorgebouw Waternet

Locatie:

Spakelerweg 16, Over Amstel, Amsterdam

Coördinaten:

52°20'24'' N, 4°55'2'' O

Architect(en):

Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate

Architectenbureau('s):

Architectuurstudio Hertzberger

Start ontwerp - Oplevering:

1999 - 2005

Opdrachtgever:

Dienst Waterbeheer en Riolering

Constructeur:

Royal Haskoning

Hoofdaannemer:

Ballast Nedam

Brutovloeroppervlak:

28.500 m²

Literatuur:

De Architect - 2005-10, Bouwen met Staal - 2005-6, Bouwwereld - 24-10-2005, Dubbeltoren Waternet, Piet Vollaard, 010, 2006

Het kantoor van Waternet (de vormalige Dienst Waterbeheer en Riolering, DWR) en Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht) staat in een bocht van de Amstel. Het gebouw bestaat uit twee torens die verbonden zijn door vier enkele loopbruggen en een dubbele loopbrug. De torens van 13 en 14 verdiepingen zijn aan de zijden die naar elkaar toegekeerd staan rond, en aan de buitenzijden recht.

Het bestuurscentrum is te vinden op de negende en tiende verdieping. Hier worden de torens verbonden door de dubbele loopbrug. De gevels van deze verdiepingen zijn aan de zijde van de Amstel transparant.

Achter de gevel bevindt zich de ruitvormige stalen hoofddraagconstructie. Er is voor de gevels veel gebruik gemaakt van aluminium en glas. De bandvormige ramen zijn hoger naarmate de ruimte achter het raam dieper is. Op de begane grond bevinden zich onder een begroeide heuvel de parkeergarage en enkele ondersteunende voorzieningen als archiefruimte.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook