Locatie:
Schenkkade 65, Beatrixkwartier, Den Haag
Coördinaten:
52°4'37'' N, 4°20'11'' O
Architect(en):
Rob Ligtvoet
Architectenbureau('s):
Kraaijvanger
Start ontwerp - Oplevering:
1990 - 1995
Opdrachtgever:
Nationale Nederlanden Vastgoed
Constructeur:
Grabowsky & Poort
Hoofdaannemer:
Bouwcombinatie Haagse Poort
Brutovloeroppervlak:
108.000 m²
Bouwkosten:
135 miljoen euro
Literatuur:
Architectuur in Nederland, Jaarboek 1994-1995; De Architect - 1991-7/8; Haagse Poort: bindmiddel van de stad, Tracy Metz, NRC, 24-10-1994; Een koninklijke ontvangst met "De Haagse Poort". Robbert Roos, Trouw, 1-3-1995
De Haagse Poort is het eerste kantoorgebouw dat over de Utrechtse Baan is gebouwd. Het kavel van het 270 meter lange kantoorgebouw wordt begrensd door de Schenkkade, Prinses Beatrixlaan en de spoorboog van Den Haag Centraal naar Leiden.
Het kantorencomplex bestaat uit twee delen, een H-vormige hoogbouw van 16 verdiepingen aan de Beatrixlaan en een kamvormige laagbouw aan de zuidwestzijde van 7 verdiepingen. Ze zijn verbonden door een 60 meter overspannende boog over de Utrechtsebaan. De keuze voor deze opzet volgt uit de stedenbouwkundige situatie. De hoogbouw sluit aan bij de overige hoogbouw aan de Beatrixlaan. De laagbouw is slechts 35 meter hoog en sluit aan bij de laagbouw van woonwijk Bezuidenhout.
De hoofdentree bevindt zich aan de Schenkkade in de hoogbouw. De kantoorvleugels hebben een de vorm van een H waarin de restruimte aan de Schenkkade is ingevuld met de entreehal en daarboven, op de 7e en 8e verdieping, een bedrijfsrestaurant. Aan de spoorzijde is deze restruimte op de onderste verdiepingen ingevuld met een parkeergarage.
Het zuidwestelijke deel omvat kantoren, een parkeergarage aan de spoorzijde en op het dak een tweede bedrijfsrestaurant onder een koepel. De zevende verdieping verbindt beide delen van het gebouw.
De ruggengraat van het gebouw heeft een gevel van horizontale stroken geglazuurde keramische groene en witte tegels. De overige gevels hebben rechthoekige kaders van natuurstenen banden die zijn ingevuld door vliesgevels en ter plaatse van de trappenhuizen met glazen bouwstenen.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook