> > Bouwwerk: IJ-toren

IJ-toren

Locatie:

Oostelijke Handelskade, Sporenburg, Amsterdam

Coördinaten:

52°22'26'' N, 4°56'21'' O

Architect(en):

Willem-Jan Neutelings, Michiel Riedijk

Architectenbureau('s):

Neutelings Riedijk architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1993 - 1998

Opdrachtgever:

Blauwhoed Vastgoed, Eurowoningen

Constructeur:

Ingenieursbureau Zonneveld

Hoofdaannemer:

Dura Bouw

Brutovloeroppervlak:

11.500 m²

Bouwkosten:

4,4 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 1999-1, D + A - 2000-15

Het IJ-toren complex is gebouwd in de bocht van de weg naar de Verbindingsdam die het Java- en KNSM-eiland met het vaste land verbindt. Direct ernaast bevindt zich de door Neutelings Riedijk gerenoveerde Braziliëloods (1919).

Het project bestaat uit een 60 meter hoge toren van twintig verdiepingen en een laag gedeelte van drie lagen. In de toren zijn 68 woningen in 20 verschillende types ondergebracht. De toren meet 20 bij 26 meter. Het ontwerp voor de IJ-toren is afgeleid van eerdere, niet gerealiseerde, voorstellen van Neutelings Riedijk voor een woongebouw aan de Dedemsvaartweg te Den Haag. In de laagbouw zitten een supermarkt, een parkeerdek met 68 plaatsen en een daktuin met multifunctionele ruimten.

Kenmerkend voor het complex zijn de balkvormige volumes waaruit "happen" zijn genomen. Dit wordt verder geaccentueerd door een andere materialisering voor deze terugliggende geveldelen. De gevels zijn bekleed met 400 millimeter brede verticale elementen van vezelcementplaat, die worden geaccentueerd door aluminium verbindingsprofielen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook