> > Bouwwerk: Hoofdkantoor NMB-Bank

Hoofdkantoor NMB-Bank

Locatie:

Bijlmerplein 888, Bijlmer, Amsterdam

Coördinaten:

52°18'49'' N, 4°57'08'' O

Architect(en):

Ton (Anton Carel) Alberts, Max van Huut

Architectenbureau('s):

Alberts en Van Huut

Start ontwerp - Oplevering:

1979 - 1987

Opdrachtgever:

Nederlandse Middenstands Bank

Constructeur:

Aronsohn

Hoofdaannemer:

Voormolen, Heijmans IBC

Brutovloeroppervlak:

58.000 m²

Bouwkosten:

80 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur in Nederland - Jaarboek 1987-1988, De Architect - 1987-7/8, Archis - 1988-1, Architecture d'Aujourdhui - 1988-257, Trouw - 5-6-2008

Monument:

Gemeentelijk monument

Dit hoofdkantoor voor de Nederlandse Middenstands Bank, inmiddels onderdeel van ING, is gebouwd volgens de ideeën van de antroposofische beweging. De bestuursvoorzitter Wim Scherpenhuijsen Rom was aanhanger van deze beweging.

Het gebouw ligt tussen de verhoogde vierbaans Hoogoorddreef aan de zuidzijde en het Bijlmerplein aan de noordkant. Het complex wordt op maaiveldniveau doorsneden door een loop- en fietsroute. Het gebouw heeft een plattegrond in de vorm van een grillige S. Aan deze S grenzen 10 gelijkvormige kantoortorens van 6 tot 8 verdiepingen, die ieder een andere oriëntatie hebben. Op de tweede verdieping worden de torens verbonden door een 350 meter lange binnenstraat, waaraan ook de restaurants en andere gemeenschappelijke functies liggen. Op de onderste twee lagen is de parkeergarage gelegen.

Het ontwerp van het kantoorgebouw voor 2.200 mensen is gericht op een laag energiegebruik. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van zonnecellen, warmte-terugwininstallaties en waterreservoirs voor warmteopslag. De vorm van de torens is mede bepaald door akoestische eisen, door de schuine en achterover hellende wanden wordt het geluid van de Hoogoorddreef naar boven gekaatst.

De gevel van het gebouw is afgewerkt met 3,5 miljoen bakstenen, waarvan 600.000 stuks in 54 verschillende niet-standaard afmetingen.

Op het dak van de parkeergarage zijn door Copijn daktuinen ontworpen. Ook in het interieur is groen geïntegreerd. De planten in het interieur krijgen water via door de Engelse kunstenaars John Wilkes en Peter Rawstorne ontworpen watervallen. Udo Zembok ontwierp de lantaarns van gekleurd glas in de binnenstraat en Rolf Adel de marmermozaïeken bij de liften.

De ING bank heeft eind 2019 dit gebouw verlaten en is verhuisd naar een nieuw kantoor van Benthem Crouwel op de plaats van het nabijgelegen voormalige Vendex kantoor. Ook in de nabijheid van het gebouw, bij station Amsterdam Bijlmer, zit de consumentenbank in het oranje, door de Architekten Cie, ontworpen kantoorgebouw Acanthus uit 1997-2003.

In dit NMB/ING-kantoor komen woningen. Hiervoor maakte Alberts & Van Huut in samenwerking met a/d Amstel architecten het ontwerp. Het gebouw is sinds 2017 gemeentelijk monument.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook