> > Bouwwerk: Museum het Valkhof

Museum het Valkhof

Locatie:

Kelfkensbos 59, Valkhofpark, Nijmegen

Coördinaten:

51°50'48'' N, 5°52'16'' O

Architect(en):

Ben F. van Berkel

Architectenbureau('s):

UN Studio

Start ontwerp - Oplevering:

1995 - 1999

Opdrachtgever:

Stichting Museum Het Valkhof

Constructeur:

ABT Velp

Hoofdaannemer:

Nelissen van Egteren Bouw Zuid

Brutovloeroppervlak:

6.020 m²

Inhoud:

40.000 m³

Bouwkosten:

28 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur in Nederland, Jaarboek 1999-2000, De Architect - 1999-10, Abitare - 2003-5; Opdracht Van Berkel en Bos, Het Parool. 4-9-1995

Het museum het Valkhof voor hedendaagse kunst en archeologie is gebouwd tegen een heuvel aan de rand van het Nijmeegse centrum.

Van Berkel en Bos werden geselecteerd uit 5 architectenbureaus na het maken van een schetsontwerp. De andere ontwerpers waren Benthem Crouwel, Hans Kollhoff, Aldo en Hannie van Eyck en Stephane Beel met Arjan Karssenberg.

Het project bestaat uit een uitkragende doosvormig volume met glazen gevelbekleding op de begane grond laag. In het interieur zijn de twee belangrijkste elementen de trap van de entree naar de eerste verdieping en het golvende plafond. De golvende vorm van het plafond is afgeleid uit de ruimte die plaatselijk nodig is voor de installaties.

In 2022-2025 wordt het museum verbouwd naar ontwerp van de oorspronkelijke architect Ben van Berkel.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook