> > Bouwwerk: Woongebouw De Zwarte Madonna

Woongebouw De Zwarte Madonna

Locatie:

Turfmarkt, Schedeldoekhaven, Spuikwartier, Den Haag

Coördinaten:

52°04'45'' N, 4°19'17'' O

Architect(en):

Carel Weeber

Architectenbureau('s):

HWST Architecten (Hoogstad Weeber Van Tilburg)

Start ontwerp - Oplevering:

1982 - 1985

Opdrachtgever:

Woningbouwstichting VZOS

Literatuur:

BOUW - 2005-3, Wonen TABK - 1985-8, De Volkskrant - 30-5-2007, De Zwarte Madonna - 010 - 2010

Status:

afgebroken

De Zwarte Madonna was een woongebouw die in 2007 werd afgebroken om plaats te maken voor twee nieuwe ministeries. Het gebouw lag tussen de Turfmarkt en het Prins Bernhard Viaduct. Het was een gesloten bouwblok rond een binnentuin. Het gebouw werd vernoemd naar de zangeres Madonna. Het woongebouw maakte deel uit van Weeber's stedenbouwkundig plan voor het Spuikwartier. In dezelfde wijk ontwierp hij een parkeergarage met hotel.

Het programma bestond uit 336 woningen, winkelruimten en een parkeergarage. De woningen werden ontsloten door galerijen en drie trappenhuizen. Er waren 2-, 3-, en 4-kamerwoningen. Het gebouw was sober vormgegeven, de gevel aan de straatzijde bestond uit prefab betonelementen die met zwarte tegeltjes waren bekleed. De gevels aan de binnenplaats hadden witte panelen. De draagconstructie bestond uit een in het werk gestort betonskelet.

Weeber had voor de gevel aan de straatzijde witte tegels in gedachte, maar toen bleek dat het Ministerie van VROM en het stadhuis eveneens witte gevels kregen, veranderde hij dit in zwart.

Aan de Turfmarkt was er een strook van 8 verdiepingen met op de begane grond winkelruimten. De woningen waren allen maisonnettes met een stramienmaat van 3,9 meter. De andere zijden van het gebouw waren 6 verdiepingen hoog. De woningen hadden een stramienmaat van 5,4 meter en bevonden zich boven de bergingen. De zuidhoek van het gebouw was rond vanwege de aanwezige trambaan.

Na de sloop werden een aantal kozijnen hergebruikt in een espressobar op de Faculteit Bouwkunde in Delft.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook