> > Bouwwerk: Neudeflat

Neudeflat

Locatie:

Drakenburgstraat, Vinkenburgstraat, Centrum, Utrecht

Coördinaten:

52° 5'33.72"N, 5° 7'5.06"O

Architect(en):

Hugh Aart Maaskant

Architectenbureau('s):

Maaskant, Van Dommelen, Kroos en Senf, A3 architecten (renov. / uitbr.)

Start ontwerp - Oplevering:

1956 - 1962 / 2015 - 2017

Opdrachtgever:

Wildschut's Bouwbedrijf

Hoofdaannemer:

Wildschut's Bouwbedrijf

Brutovloeroppervlak:

7.350 m²

Literatuur:

Plannen voor bouw kantoorflat in Utrecht, Algemeen Handelsblad, 24-4-1957; Kantoorflat in Utrecht, De Tijd De Maasbode, 23-02-1962; De grote flat in de kleinste stad, Jan Engelman, De Tijd De Maasbode, 22-10-1960

Monument:

Gemeentelijk monument

De Drakenburgflat of Neudeflat is gebouwd op een wigvormig kavel in de historische binnenstad van Utrecht. De toren heeft een plattegrond in de vorm van een onregelmatige zeshoek, waarvan drie zijden het stratenpatroon volgen.

De kantoortoren is 62 meter hoog en heeft 14 kantoorverdiepingen. Op de bovenste verdieping is een overdekt terras met omloop. De begane grond biedt ruimte aan een entreehal en showrooms.

Het gebouw is voorzien van een vliesgevel van glas en aluminium. Aan de zuidwestzijde is de duidelijk vanaf buiten zichtbare brandtrap. Kenmerkend voor het gebouw zijn ook de twee zwarte stalen gevelkolom in de noord- en zuidoostgevel die boven het dak bij elkaar komen.

Het hart van de toren wordt gevormd door een in het werk gestorte betonkern met liften, trappen en leidingen. Deze is in een recordtijd van twee weken met een glijbekisting gemaakt. Een bijzonderheid is dat het gebouw niet op palen is gefundeerd, maar op een zeshoekige betonnen plaat van anderhalve meter dik.

De gebruiker van de Neudeflat, de gemeente Utrecht, is vertrokken uit het gebouw. De flat is getransformeerd tot woongebouw met 88 appartementen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook