> > Bouwwerk: Muziekcentrum Vredenburg

Muziekcentrum Vredenburg

Locatie:

Vredenburgpassage 77, Centrum, Utrecht

Coördinaten:

52°05'33'' N, 5°06'48'' O

Architect(en):

Herman Hertzberger, Thijs Asselbergs (renov. / uitbr.), Jo Coenen (renov. / uitbr.), Patrick Fransen (renov. / uitbr.), Kamiel P. Klaasse (renov. / uitbr.)

Architectenbureau('s):

Architectuurstudio Hertzberger, Jo Coenen & Co Architects (renov. / uitbr.), NL Architects (renov. / uitbr.), Thijs Asselbergs architectuurcentrale (renov. / uitbr.)

Start ontwerp - Oplevering:

1968 - 1979 / 2003 - 2014

Opdrachtgever:

Gemeente Utrecht

Constructeur:

D3BN

Hoofdaannemer:

Bredero

Brutovloeroppervlak:

31.000 m²

Inhoud:

185.000 m³

Bouwkosten:

150 miljoen euro

Literatuur:

Wonen TABK - 1979-24; BOUW - 2005-06; De Volkskrant - 25-4-2014;TilvoliVredenburg - Utrechts nieuwe muziekpaleis, Ingmar Griffioen, Lecturis, 2015

Naast het winkel- en kantorencomplex Hoog-Catharijne is het Muziekcentrum Vredenburg gerealiseerd. Centraal in het complex ligt de grote achthoekige zaal met 1.700 plaatsen. Deze zaal is uniek qua opzet, omdat de zitplaatsen rondom het podium zijn geplaatst. Ook onderdeel van het complex was een kleine zaal met 300 plaatsen, die oorspronkelijk was ontworpen als repetitielokaal van het Utrecht symfonieorkest. Om het gebouw waren enkele binnenstraten met ruimten voor winkels waaronder de lokale VVV.

Het oorspronkelijke Vredenburg kent een betonnen draagconstructie met invullingen van betonnen en glazen bouwstenen. Hertzberger ontwierp een constructie van prefab betonnen elementen. De aannemer koos echter voor in het werk gestort beton. Het gebouw was voor verbouwing 13.800 m² groot en kostte destijds (omgerekend) 16 miljoen euro.

In 2003 - 2014 is het Vredenburg ingrijpend verbouwd. Onder supervisie van Architectuurstudio HH van Hertzberger en Patrick Fransen zijn een nieuwe popzaal Ronda (Jo Coenen), jazzzaal Cloud Nine (Thijs Asselbergs) en cross-over zaal Pandora (NL Architects) schuin boven de grote zaal geplaatst. Hertzberger en Fransen zelf ontwierpen een nieuwe zaal voor kamermuziek, Hertz. De zalen zijn geplaatst onder een grote parallelvormige structuur die aan twee zijden open is.

Bij de verbouwing zijn de kleine zaal en de winkels die onderdeel van het complex waren afgebroken. De naast het gebouw gelegen brede weg is verdwenen om de Catherijnesingel terug te brengen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook