> > Bouwwerk: Hoofdkantoor SVB

Hoofdkantoor SVB

Locatie:

Van Heuven Goedhartlaan 1, Centrum, Amstelveen

Coördinaten:

52°18'01.1"(N), 4°52'05.6"(O)

Architect(en):

Abe Bonnema

Architectenbureau('s):

Bonnema Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1985 - 1992

Opdrachtgever:

Sociale Verzekeringsbank

Brutovloeroppervlak:

25.200 m²

Het hoofdkantoor van de SVB ligt aan de rand van het centrum van Amstelveen. Het gebouw is gegroepeerd rond een binnenhof en bestaat uit twee delen: een U-vorm van 2 tot 5 lagen hoog (voor de beleids- en organisatorische functies) en een 6 verdiepingen tellende L-vorm (voor de automatiseringsfuncties). De ronde zijde van de U-vorm grenst aan de 4-baans Beneluxbaan. Beide delen hebben prefab betonnen gevelelementen met witte tegels, aluminium kozijnen. Directieruimten, het restaurant en de trappenhuizen hebben vliesgevels. In het binnenhof is een sculptuur van Sgurdur Gudmundsson geplaatst. De U en L-vorm zijn op twee plaatsen met elkaar verbonden. Een dubbellaags loopbrug boven de entree naar het binnenhof biedt toegang tot het cirkelvormig restaurant op het dak. De hoofdentree wordt gevormd door een driehoekige glazen entreehal met liften en kunstwerk van Peer de Bruyn.

Bonnema ontwierp ook de districtskantoren van de Sociale Verzekeringsbank in Deventer, Groningen, Roermond, Breda en Rotterdam en het computercentrum in Nieuwegein.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook