> > Bouwwerk: Faculteit der Letteren / P.C. Hoofthuis

Faculteit der Letteren / P.C. Hoofthuis

Locatie:

Singel, Centrum, Amsterdam

Coördinaten:

52°22'26.1"(N), 4°53'22.8"(O)

Architect(en):

Theo Bosch

Start ontwerp - Oplevering:

1976 - 1984

Opdrachtgever:

Universiteit van Amsterdam

Brutovloeroppervlak:

16.000 m²

Bouwkosten:

30,9 miljoen euro

Literatuur:

Het Parool 28-09-1984; Verweven verworvenheden OASE journal, auteurs Bart Goldhoorn, Leo Oorschot, Ernst Waterbolk p 30; Theo Bosch 1940-1994, Marcel Teunissen, Bonas, 2006

Monument:

Gemeentelijk monument

Het P. C. Hoofthuis is gerealiseerd op een langwerpig kavel tussen Singel en Spuistraat dat vrijkwam na de sloop van een bankgebouw. Het gebouw telt 8 verdiepingen en heeft grijze gevels. Om het gebouw qua schaal te laten aansluiten bij de omliggende grachtenpanden is de 115 meter lange gevel voorzien van insnoeringen en erkers. De eersten zorgen ook voor voldoende daglicht dieper in het pand en goede oriëntatie voor gebruikers van de plaats in het gebouw en ten opzichte van de omgeving. Op de onderste 3 lagen zijn de centrale functies als bibliotheek, gehoorzalen en kantine ondergebracht. Daarboven bevinden zich de kantoren en lesruimten. De structuur van het ontwerp is gebaseerd op de meest voorkomende functie: 2 grote en 3 kleine werkruimten rondom een werkgroepsruimte.

Architect Bosch ontwierp het P. C. Hoofthuis aanvankelijk als werknemer op het architectenbureau van Aldo van Eyck. Onenigheid tussen Van Eyck en Bosch over dit ontwerp leidde tot het vertrek van Bosch en de start van zijn eigen architectenbureau waar hij het project voltooide.

Naamgever van het gebouw is geschiedkundige, dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647), op deze locatie stond ooit het voormalige woonhuis van het gezin Hooft.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook