> > Bouwwerk: Beurs van Berlage

Beurs van Berlage

Locatie:

Damrak 277, Centrum, Amsterdam

Coördinaten:

52°22'29'' N, 4°53'44'' O

Architect(en):

Hendrik Petrus Berlage

Start ontwerp - Oplevering:

1884 - 1903

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Literatuur:

Wonen TABK - 1975-2

Monument:

Rijksmonument

In het gebouw waren oorspronkelijk vier beurzen ondergebracht: de goederenbeurs, de schippersbeurs, de graanbeurs en de effectenbeurs.

Het materiaalgebruik bestaat voornamelijk uit baksteen. Enkele elementen als lateien en hoekoplossingen zijn uitgevoerd in natuursteen. De overspanningen van de grote ruimte van de beurs zijn gerealiseerd met stalen vakwerkbogen. De proporties en positie van de wandopeningen is gebaseerd op een raster van Egyptische driehoeken met de verhouding 5 staat 8. Het gebouw heeft een moduulmaat van 3,8 meter.

In de Beurs bevinden zich 650 door Berlage ontworpen objecten, zoals meubels. Hij schakelde daarnaast verschillende kunstenaars in. Lambertus Zijl en Joseph Mendes da Costa vervaardigden beeldhouwwerken, Antoon Der Kinderen maakte gebrandschilderde ramen, Richard Roland Holst realiseerde schilderingen en Jan Toorop maakte drie tegeltableaus. Er zijn gedichten van Albert Verwey verwerkt in het gebouw.

De voormalige graan- en effectenbeurs zijn in de periode van 1988 tot 1992 naar ontwerp van Zaanen en Spanjer aangepast voor uitvoeringen van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook