> > Bouwwerk: Woningbouwproject Onder de Bogen

Woningbouwproject Onder de Bogen

Locatie:

Nieuwstraat, Bitterstraat, Waterstraat, Centrum, Zwolle

Coördinaten:

52°30'49.8"(N), 6°05'27.8"(O)

Architect(en):

Theo Bosch, Aldo Ernest van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1970 - 1975

Opdrachtgever:

Gemeente Zwolle; Sanders Verenigde Bedrijven

Constructeur:

Heyckman

Hoofdaannemer:

Sanders Bouwbedrijven

Literatuur:

NRC Handelsblad 10-10-1980; Experimentele woningbouw in Nederland 1968-1980, Barzilay ea, Nai010, 2019; Theo Bosch - Knokken voor de stad, BONAS, 2006

De architecten kregen de opdracht na kaalslag voor een niet gerealiseerd parkeerterrein in het stedenbouwkundig plan Sam van Embden. In het plan werd het oorspronkelijke stratenpatroon hersteld. Een door de architecten voorgesteld halfrond woongebouw op het Rodetorenplein werd niet gerealiseerd.

Het programma omvat 75 woningen en 21 winkelruimten rondom hofjes en smalle straten. Er zijn 17 verschillende woningtypen, met 2, 3 en 4-kamers. Onder een deel van de woningen zijn halfverdiepte parkeerplaatsen aangelegd.

De woningen worden bekroond door een mansardekap met bitumineuze dakbedekking. Deze vorm met 2 hellende en een vlak dakdeel maakte het mogelijk woningen met een kap én wigvormige plattegronden te maken, die zich voegen naar de locatie, in bijvoorbeeld de gekromde Waterstraat. Zonder het begrip waarom deze dakvorm was toegepast door Van Ecyk en Bosch werd deze vorm in de jaren zeventig en tachtig veel gekopieerd door andere architecten in louter rechthoekige gebouwen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook