> > Bouwwerk: Huis Wylerberg

Huis Wylerberg

Locatie:

Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen

Coördinaten:

51°49'24.3''N, 5°56'12.5''O

Architect(en):

Otto Bartning

Start ontwerp - Oplevering:

1921 - 1924

Opdrachtgever:

Marie Schuster-Hiby

Literatuur:

Verpleeginrichting in antroposofische villa, Algemeen Handelsblad, 28-10-1966; Beeldende kunst en muziek in een kristallen huis, Tracy Metz, NRC Handelsblad, 17-02-1988

Monument:

Rijksmonument

Architect Bartning ontwierp voor de opdrachtgeefster een woning met muziekzaal in organische bouwstijl. De architect liet zich inspireren door de vorm van een kristal. Rechte hoeken werden zoveel mogelijk vermeden. De 5-,6- en 8-hoekige vertrekken van de woning worden ontsloten door een centrale hal. De woning is zo ontworpen dat in elke kamer zonlicht valt. Sommige ramen zijn gedraaid ten opzichte van het muurvlak en de openingen voor de ramen in de wanden zijn afgeschuind. Het huis is wit gestuct en het hellende dak is bekleed met leien.

Het huis ligt op de helling van een heuvel met uitzicht over het vlakke landschap aan de overzijde van de Waal. Bij de bouw lag het huis in Duitsland en is gebouwd in opdracht van de Weimar republiek voor bewoonster Marie Schuster-Hiby. Sinds een grenscorrectie van 1949 ligt het huis met landgoed van 200 hectare in Nederland en is in tegenstelling tot de diverse andere grenscorrecties na de Tweede Wereldoorlog niet teruggedraaid en Nederlands gebleven. In de periode 1968-1986 was de woning een kindertehuis. Sindsdien zijn Sovon, Das & Boom en Vereniging het Nederlands cultuurlandschap de gebruiker.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook