> > Bouwwerk: Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal

Locatie:

Stationsplein, Centrum, Rotterdam

Coördinaten:

51°55'27.64"N, 4°28'11.21"O

Architect(en):

Jan Benthem, Jeroen van Schooten

Architectenbureau('s):

Meyer en Van Schooten Architecten, Benthem Crouwel Architekten, West 8 Urban Design & Landscape Architecture

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2013

Typologie:

Infrastructuur - Stations

Opdrachtgever:

Prorail, Gemeente Rotterdam

Constructeur:

Arcadis, Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam

Hoofdaannemer:

Mobilis TBI

Brutovloeroppervlak:

46.000 m²

Bouwkosten:

675 miljoen euro

Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam bestaat uit een pijlvormige entreehal en een grote glazen kas voor sporen en perrons. De nieuwbouw vervangt het station van architect Sybold van Ravesteijn. De letters CENTRAAL STATION aan de stadszijde zijn een replica van de letters op het voormalige stationsgebouw.

De nieuwe hal is aan de buitenzijde bekleed met zink. Een western red cedar plafond van 23.000 m² loopt door tot boven de eerste sporen. Daglicht valt in de hal via een zevental daklichten. Het station heeft dankzij deze hal al diverse bijnamen, waaronder haaienbek en kreukelkap.

De perrons zijn bereikbaar via een brede tunnel. De perronkap steunt op stalen Y-vormige hoofdliggers en houten gordingen. De techniek van de glazen kap komt uit de kassenbouw. De kap van 28.000 m² is voor 30 procent bedekt met pv-cellen.

Andere ingrepen in de stationsomgeving zijn de bouw van een autotunnel voorzien van kleurige tegels, het voor de komst van Randstadrail vergrote metrostation en een ondergrondse fietsenstalling met 52.000 plaatsen. Deze onderdelen zijn ontworpen door architect Maarten Struijs.

Rotterdam Centraal won de Daylight Award, de Houtprijs, de Staalprijs, de Brunel Award en een Dutch Design Award.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook