> > Lezingen duurzaamheid in de Derde Wereld

Lezingen duurzaamheid in de Derde Wereld

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-03-2011 - Donderdag 10 maart houden respectievelijk Ashok Bhalotra en Vincent van der Meulen een lezing in RAP Architectuurcentrum over Duurzaamheid in de Derde Wereld. Dit alles in het kader van de tentoonstelling Duurzaamheid is...

Ashok Bhalotra, architect en stedenbouwkundige is geboren in India en is in Nederland onder andere bekend geworden met ontwerpen als ‘Stad van de Zon’ en de wijk Kattenbroek in Amersfoort.

Over het ontwerpproces in het algemeen merkt hij op: ‘Ik denk (wel) filmisch. Ik zie de stad als een personage met een verhaal. Tijdens het ontwerpen denk ik in scenario’s: hoe gaan de mensen lopen op een plein, waar rennen de kinderen? Als je een ontwerp aan mensen uitlegt, werkt het ook altijd beter als je er een voorstelling van maakt. Dat zegt meer dan een tekening.’(www.vno-ncw.nl )

‘Stad van de Zon’ is een stedelijk gebied van de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Over dit ontwerp zegt Bhalotra: ‘ Niet alleen duurzaamheid op het gebied van energie en materiaalgebruik, maar ook sociaal, landschappelijk, cultureel en economisch. De maatvoering van Stad van de Zon gaat uit van verhoudingen waarbinnen een sociale entiteit kan ontstaan. De maatvoering van Stad van de Zon gaat uit van verhoudingen waarbinnen een sociale entiteit kan ontstaan. Met een maat van 700 bij 700 meter heb je alles op loopafstand, bijna op spreekafstand. Tegelijkertijd is Stad van de Zon een CO2-emissieneutrale wijk. Ik ben heel trots dat het is gelukt om alle idealen op zo’n grote schaal in een woningbouwontwikkeling van ongeveer 3.500 woningen te laten ontstaan.” (Ashok Bhalotra / KuiperCompagnons, 23 september 2009)

Momenteel zet Bhalotra zich in voor ‘FEWSformore’, een instituut dat hij zelf heeft opgericht. ‘De naam is een afkorting voor food, energy and water, levensbehoeften die volgens Bhalotra voor meer mensen in de wereld toegankelijk moeten worden. "Als straks 70 procent van de wereldbevolking in de stad woont, zul je ook daar voedsel moeten produceren"

Vincent van der Meulen is sinds 2010 associated partner bij bureau Kraaijvanger • Urbis. Hij won prijzen voor zijn ontwerp van het World Sustainability Centre Afsluitdijk en een drijvende energieneutrale woning. In samenwerking met Enviu is Van der Meulen initiator van Open Source House. ‘Open Source House is gebaseerd op een 8-tal principes, waaronder: modulaire bouwmethodes, locaal implementeerbaar, slim gebruik van klimaattoepassingen en groeimogelijkheden voor de toekomstige bewoners. Door het groeimodel wordt de opkomende middenklasse in staat gesteld om waarde op te bouwen en zo van de informele naar de formele economie te groeien. De eerste woningen worden in 2011 in Ghana gebouwd. Alle ontwerpen zijn na de prijsvraag vrij toegankelijk op het Open Source platform www.os-house.org. Het doel van dit platform is om toekomstige huiseigenaren duurzame keuze, kennis en diversiteit te bieden. Hier kunnen de OS-House ontwerpen worden gedeeld, verbeterd of aangepast worden aan nieuwe situaties Door het platform wordt de duurzame know-how wereldwijd kosteloos gedeeld en dus ook beschikbaar gemaakt voor lage inkomenslanden.’

Beide lezingen worden gevolgd door een discussie onder leiding van Peter van Swieten. De avond begint om 20.00 uur in de Tuinzaal van de Burcht, Burgsteeg 14, te Leiden. De zaal is om 19.30 uur open.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook