13-01-2017 - Het omvangrijke boek “Rotterdam Woont – Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015” is het eerste boek dat de geschiedenis van woningbouw in Rotterdam documenteert.
De door Thoth uitgegeven publicatie beschrijft de ontwikkeling van de woningbouw in Rotterdam sinds de sterke groei van de stad. De uitgave is een initiatief van de in 2006 opgerichte Stichting Rotterdam Woont die een website met documentatie van zo'n 200 projecten maakte. Het boek omvat een selectie van deze documentatie en een reeks uitgebreide artikelen die het wonen in Rotterdam behandelen.
De teksten gaan over de geschiedenis van de woningbouw in Rotterdam, de bouwtechniek, de ontwikkeling van de woningplattegrond en de alkoofwoning. Zo wordt in "De 3 levens van de Rotterdamse alkoofwoningen" de erfenis van een gemeentebestuur beschreven dat halsstarrig vasthield aan een liberaal woningbouwbeleid en deze woningen als enige Nederlandse grote stad niet verbood. Interessant is ook het hoofdstuk over in Rotterdam gebruikte bouwsystemen, zoals bijvoorbeeld het Isola-bouwsysteem (1921-24) waarbij gebruik gemaakt werd van holle betonstenen en het baksteen montage bouwsysteem (1949) waarbij werd gebouwd met geprefabriceerde bakstenen gevelelementen worden toegelicht. Met het laatste systeem bouwden architecten Van den Broek en Bakema en Holt zo'n 800 portiekflatwoningen in de wijk Overschie.
Hart van het boek vormt de documentatie van 163 woningbouwprojecten ingedeeld in 7 perioden. Elk deel wordt voorafgegaan door een inleiding. Er zijn voorbeelden te vinden van villa's tot grootschalig woningbouwcomplexen. Vooral die laatsten komen veelvuldig aan bod. Het grote aantal projecten biedt ruimte om naast de klassieke voorbeelden als Van Tijen's Bergpolderflat, Weebers Peperklip en Brinkmans Justus van Effenblok ook minder bekende projecten te bespreken. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de diverse restauraties en renovaties van deze woongebouwen. Het is verwonderlijk dat hier op het gebied van het beeldmateriaal de puntjes niet op de i zijn gezet. De kwaliteit van de foto's laat soms te wensen over en van enkele prominente projecten, zoals De Markthal, ontbreken foto's en wordt volstaan met artist impressions terwijl deze projecten al jaren voltooid zijn.
“Rotterdam Woont – Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015” is een mooi naslagwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in de Rotterdamse woningbouw. Het boek komt op een interessant moment nu wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) na een referendum door kan gaan met zijn omstreden plannen voor de sloop van 15.000 goedkope sociale huurwoningen.
Informatie: Rotterdam woont - Atlas van de Rotterdamse Woningbouw 1840-2015 / Redactie: Andries van Wijngaarden, Frans Hooykaas, Paul Groenendijk en Arnold Reijndorp / Gebonden / Nederlands / 304 pagina's / afmetingen: 24,8 x 34,5 cm / Uitgever: Thoth / ISBN: 978-90-6868-651-7
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook