> > Bouw woontorens Boston en Seattle op Kop van Zuid

Bouw woontorens Boston en Seattle op Kop van Zuid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-03-2014 - Van Dongen – Koschuch ontwerpt de woontorens Boston en Seattle op de Wilhelminapier in Rotterdam. Er is een overeenkomst gesloten over de bouw van de 2 woontorens met openbare parkeergarage.

Vrijdagmiddag hebben Ontwikkelingscombinatie v.o.f. Pier III (een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon Ontwikkelaars, een dochter van TBI Holdings), Stichting HAL Wonen, Vesteda, Gemeente Rotterdam en Holland Immo Group hun handtekening gezet onder de overeenkomsten voor de ontwikkeling van 2 nieuwe woontorens en een openbare parkeergarage op de Rotterdamse Wilhelminapier.

De torens Boston en Seattle prijken straks aan de Rijnhaven op de Wilhelminapier, een van de architectonische visitekaartjes van Nederland, met het Luxor Theater en woontoren New Orleans als buren. De Wilhelminapier heeft een mooie geschiedenis, waarvan de rijkdom deels goed bewaard is gebleven. Van 1873 tot 1978 heeft de Wilhelminakade in het teken gestaan van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Vanuit hier vertrokken passagiers naar Noord-Amerika en Canada. Het grootstedelijk karakter van de pier verwijst naar de kosmopolitische havenkwartieren in Sydney, Londen en New York. De namen Boston en Seattle refereren aan de voormalige pakhuizen die op de locatie hebben gestaan.

Het gebouw bestaat uit 2 woontorens van in totaal 23 verdiepingen hoog. Naast 220 koop- en huurappartementen en 1.500 m² commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, biedt het gebouw ruimte aan privéparkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage.

Het gebouw is ontworpen door Frits van Dongen en Patrick Koschuch en wordt gebouwd door JP van Eesteren. Kenmerkend voor Boston en Seattle is het gebruik van natuurlijk ogende materialen, zoals natuursteen, een gemêleerde, zandkleurige gevelsteen en bronskleurige kozijnen. Opvallend zijn de sfeerbeelden die zijn verwerkt in de lamellenpanelen van de gevel. De beelden die in de kleurtonen van het

gebouw op de lamellenpanelen worden weergegeven, refereren aan de haven en de Holland-Amerika Lijn. Met dit architectonische detail worden geparkeerde auto's op de 1e tot en met de 4e verdieping grotendeels aan het zicht onttrokken.

De meest oostelijk gelegen toren is appartementengebouw Boston. Deze toren telt 110 huur- en koopappartementen. Vesteda gaat 48 woningen in het middensegment verhuren: v.o.f. Pier III gaat de 62 resterende appartementen in verschillende groottes en prijsklassen aan de koopmarkt aanbieden.

De meer westelijk gelegen toren draagt de naam Seattle. Stichting HAL Wonen is van plan de ongeveer 110 appartementen te verhuren aan deelnemers van de Stichting Pensioenfonds HAL, het pensioendonds voor oud-medewerkers van de Holland-Amerika Lijn en hun familie. Hiermee krijgen zij een kans om te wonen in het havengebied. Seattle heeft een prachtige entree met aansluitend een lobby en een grote ontmoetings- of horecaruimte met uitzicht op de Rijnhaven.

De tweelaagse ondergrondse parkeergarage onder de woontorens omvat 230 parkeerplaatsen. De parkeergarage zal door Q-Park worden geëxploiteerd.

Naar verwachting zal de bouw starten in de zomer van 2014.De oplevering van Seattle is gepland voor het eerste kwartaal van 2017, die van Boston voor het 2e kwartaal van 2017.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook