> > Kop van Zuid genomineerd voor prijs Harvard

Kop van Zuid genomineerd voor prijs Harvard

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-02-2013 - Het gebied Kop van Zuid is door de Harvard Design School genomineerd voor de Veronica Rudge Green Prize in Urban Design. Deze prestigieuze, internationale prijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan de beste gebiedsontwikkeling ter wereld.

Begin jaren ’90 is gestart met de ontwikkeling van het gebied Kop van Zuid. Dit voormalige en vervallen havengebied zorgde voor een grote fysieke afstand tussen Noord en Zuid. Door het gebied om te vormen tot een nieuw stuk stad met wonen, werken en voorzieningen en door de aanleg van de Erasmusbrug werden de noord- en zuidkant dichter bij elkaar gebracht. Een aantal historische gebouwen, zoals Hotel New York bleven bewaard en kregen een nieuwe functie. Daarnaast werd er veel spectaculaire architectuur ontwikkeld. Zo staat het hoogste gebouw van Nederland; de Maastoren op de Kop van Zuid. Met de bouw van het grootste gebouw van Europa: De Rotterdam, wordt het gebied nog volop doorontwikkeld. Het gebied Kop van Zuid is hiermee uitgegroeid tot een symbool voor Rotterdam en Nederland.

The Veronica Rudge Green Prize in Urban Design is in 1986 opgericht ter gelegenheid van de 350ste verjaardag van Harvard Universiteit en de 50ste verjaardag van de Graduate School of Design (GSD). Daarnaast markeert de prijs het bezoek van Koninklijke Hoogheid, de Prins van Wales aan Harvard en de GSD. Deze prijs wordt om de drie jaar uitgereikt aan het beste stedelijke ontwerp op het gebied van design. Het project moet groter zijn dan één gebouw en de afgelopen tien jaar ergens op de wereld gerealiseerd zijn. De winnende projecten worden geselecteerd omdat zij een positieve en substantiële bijdrage leveren aan de publieke ruimte van een stad. Zij verbeteren de kwaliteit van het stedelijk leven en laten zien in welke richting het ontwerp van stedelijke omgevingen zich ontwikkelt.

De Kop van Zuid is bij de laatste tien finalisten geëindigd. In maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook