> > Grootste kabelnetgevels Europa in Markthal MVRDV

Grootste kabelnetgevels Europa in Markthal MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-12-2012 - De Markthal in Rotterdam van MVRDV zal de grootste kabelnetgevels van Europa krijgen. Octatube uit Delft heeft de opdracht om deze technisch uitdagende opdracht te realiseren.

Het spectaculaire ontwerp van MVRDV heeft aan beide kopse kanten een transparante gevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een afmeting van 1485 bij 1485 millimeter hebben.

De gevel kan in het midden maar liefst maximaal 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn afgespannen glazen kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Octatube heeft hierin ondermeer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft.

Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal, is het omgaan met de hoge voorspankrachten. Deze moeten worden afgedragen naar de ‘zompige Nederlandse grond’. Met de afgespannen gevels wordt het ontwerp van MVRDV bekroond met een spectaculaire en innovatieve gevel, waardoor dagelijks duizenden mensen het gebouw zullen betreden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook