> > Start bouw Markthal Rotterdam

Start bouw Markthal Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-11-2009 - Burgemeester Aboutaleb en wethouder Karakus van Rotterdam hebben vandaag het ceremoniële startschot gegeven voor de bouw van de Markthal Rotterdam, een ontwerp van MVRDV en ontwikkeld door Provast.

Beeld © MVRDV.

Hiermee heeft Rotterdam de primeur van een nieuwe stedelijke typologie, een hybride tussen markthal en woningbouw. Door de inzet van appartementen ontstaat een nieuw publiek gebouw. De oplevering van de Markthal staat gepland voor medio 2014, de investering bedraagt 175 miljoen Euro en het totaal oppervlak is circa 100.000 m².

Laurenskwartier, aansluitend op de buitenmarkt, tegenover station Blaak en op loopafstand van de Beurstraverse, wordt dit gebouw door Provast gerealiseerd. In de Markthal kan vrij van weersinvloeden worden gewinkeld onder een 40 meter hoge boog gevormd door 228 appartementen. De 40 meter hoge en brede voor- en achterkant zullen met een flexibele, aan kabels opgehangen glazen gevel worden afgesloten. Hierdoor zal een maximum aan transparantie worden bereikt. De appartementen hebben aan de buitenkant ruime balkons en kijken uit op de Laurenskerk of op de Maas. Aan de binnenkant heeft elke woning een goed geïsoleerd raam naar de markt.

Onder de Markthal komt een vierlaagse parkeergarage met 1.200 plaatsen. Vanuit de garage komt men in het hart van de hal, die wordt gevormd door een honderdtal vaste versunits. Op een vloer ter grootte van een voetbalveld, bieden 60 ondernemers zes dagen per week hun producten aan. In de flanken van de Markthal komen op twee niveaus aan food gerelateerde winkels, waaronder een kookwinkel, een winkel voor de tafel, een wijnhandel, een warme bakker en een traiteur. Hier is tevens ruimte voor diverse restaurants, waaronder het marktcafé. In het souterrain komen een AH supermarkt, Gall & Gall en Etos.

Unibail Rodamco is de belegger van de winkels en de restaurants. Markthal Rotterdam BV exploiteert de marktvloer. Vesteda is de koper van de 102 huurappartementen waarmee de markthal de sociale diversiteit in de buurt zal verbeteren. De 126 koopappartementen gaan in 2011 in verkoop.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook