> > Koolhaas wint competitie Stadskantoor Rotterdam

Koolhaas wint competitie Stadskantoor Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-10-2009 - Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft samen met ingenieursbureau ABT en duurzaamheidsspecialist Werner Sorbeck de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Stadskantoor in Rotterdam gewonnen.

De inzending van het Office for Metropolitan Architecture. Onder Rem Koolhaas en Hamit Karakus.

Wethouder Hamit Karakus maakte de uitslag vanochtend bekend. Het ontwerp bevat kantoren, een stadswinkel, woningen en horeca. Het ontwerp onder leiding van OMA partners Reinier de Graaf en Rem Koolhaas werd gekozen uit vijf inzendingen. Het ontwerp is een uitbreiding van het gemeentemonument het Stadstimmerhuis achter het Rotterdamse Stadhuis aan de Coolsingel.

De jury noemde het ontwerp van OMA "spraakmakend, innovatief en toch ingetogen" en vindt "de juiste toon in het subtiele spel dat gespeeld moet worden in de relatie met het Stadhuis."

Het ontwerp is gebaseerd op een modulair systeem en bestaat uit twee getrapte volumes. Om te voldoen aan de Rotterdamse ambitie om het meest duurzame gebouw van Nederland te realiseren heeft OMA samen met ingenieursbureau ABT en gerenomeerd duurzaamheidsspecialist Werner Sorbeck een gebouw ontworpen dat qua vorm en gebruik aanpasbaar blijft in de tijd. Groene terrassen bieden in combinatie met de woningen, de onverwachte mogelijkheid van een 'huis met een tuin' op grote hoogte, midden in de stad.

Een tweetal atriums in het hart van het gebouw zorgen voor efficiënt energieverbruik. Gekoppeld aan warmte/koude opslag vormen zij de longen van het gebouw, buffers die het interne klimaat, ventilatie en temperatuur, reguleren. De gevel is opgebouwd uit geïntegreerde sandwichpanelen van glas met nanogel. De isolerende eigenschappen van deze translucente nanogel maken zowel goede klimaatbeheersing als optimale daglichttoetreding mogelijk.

Reinier de Graaf: "Het ontwerp wil niet opnieuw een icoon aan de stad toevoegen. De opzet is een gebouw maar vooral ook een nieuwe toevoeging aan de stedelijke ruimte die intervenieert tussen twee 'overlevenden' aan de Coolsingel, het Stadhuis en het voormalige postkantoor, en het Stadstimmerhuis. Voor Rotterdam vormt de opzettelijke ambiguïteit van het gebouw een verbindend element tussen de verschillende schalen en diverse stijlperiodes die de stad gekend heeft."

In Rotterdam werkt OMA aan De Rotterdam, waarvan de bouw binnenkort moet beginnen en de "Tweede Koopgoot" aan de Coolsingel, een project waarvan het conceptontwerp wordt uitgewerkt. Momenteel zijn er vijf projecten van OMA in aanbouw: Het nieuwe hoofdkantoor van de Chinese staatsomroep CCTV, het naastgelegen Television Cultural Center (TVCC), de Shenzhen Stock Exchange, het hoofdkantoor van Rothschild Bank in Londen, en de Milstein Hall voor de architectuurfaculteit van Cornell University in Ithaca (VS).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook