Home > Gids > Oeuvre: Office for Metropolitan Architecture

Office for Metropolitan Architecture

(1974)

Internationaal toonaangevend bureau rond Nederlands bekendste hedendaagse architect Rem Koolhaas. Werk omvat gerealiseerde gebouwen als de Kunsthal in Rotterdam, Casa da Musica in Porto en het hoofdkantoor voor de Chinese Staatstelevisie CCTV in Beijing.

Bureaugeschiedenis

OMA wordt in 1975 opgericht door Rem Koolhaas, Madelon Vriesendorp, Elia Zenghelis en Zoe Zenghelis in Londen. De afkorting staat voor Office for Metropolitan Architecture. Vanwege een aantal Nederlandse opdrachten vestigt OMA zich in 1981 in Rotterdam. Het bureau deed vanaf het begin aan een aantal spraakmakende prijsvragen mee, waaronder die voor de Tweede Kamer en het stadhuis in Den Haag. In de eerste tien jaar van het bestaan werden niet veel ontwerpen gerealiseerd. Met de realisatie van de ruimtelijk complexe KunstHal (1987 - 1992) in Rotterdam breekt het bureau internationaal door. Het krijgt diverse grote opdrachten, zowel in Nederland als in onder andere Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Zakelijk gaat het halverwege de jaren negentig minder goed met het bureau. Met de vele (internationale) competities waaraan het architectenbureau meedoet wordt weinig verdient. En de competities die wél worden gewonnen worden vaak niet gerealiseerd. In 1994 moet OMA medewerkers ontslaan. In mei 1995 berichten kranten+Architectenbureau Koolhaas in financiële problemen, Algemeen Dagblad, 08-05-1995 dat de 20 overgebleven medewerkers sinds februari van dat jaar niet meer zijn betaald. Directe oorzaak volgens het architectenbureau zijn openstaande rekeningen van enkele buitenlandse opdrachtgevers. In oktober van dat jaar koopt De Weger, een architecten- en ingenieursbureau met 700 medewerkers, de helft van OMA+Architectenbureau De Weger koopt helft Koolhaas, De Volkskrant, 06-10-1995. De Weger kent OMA van een eerdere samenwerking bij het niet gerealiseerde IJ-oevers project in Amsterdam. In de tweede helft van dat decennium gaat het zakelijk beter met het architectenbureau, onder meer door opdrachten in de Verenigde Staten en de gunstige wisselkoers ten opzichte van de dollar+Reinier de Graaf en het universum van de permanente belofte, Saskia van Stein, Archined, 28-5-2021 OMA koopt zich uit bij Royal Haskoning, die De Weger inmiddels had overgenomen. In 2005 haalt Koolhaas Victor van der Chijs, een manager die bij ING en Schiphol heeft gewerkt, naar OMA als algemeen directeur om het zakelijk succes verder uit te bouwen. In de 8 jaar van Van der Chijs bij OMA groeit het bureau van 120 naar 350 medewerkers.

Nu heeft OMA opdrachten in meer dan dertig landen. 95 procent van de omzet wordt buiten Nederland gerealiseerd. Het bureau werkt aan 50 a 60 projecten tegelijk. Vanaf 2000 richt OMA zich met succes op Azië en wint de prijsvraag voor het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie CCTV in Beijing, met meer 575.000 m² vloeroppervlakte de grootste opdracht tot nu toe.

OMA heeft heden vijf vestigingen (in Rotterdam, New York, Hong Kong, Doha en Brisbane) met in totaal 350 medewerkers en zo'n 40 miljoen dollar omzet. Het hoofdkantoor van OMA is gevestigd in een door architect Maaskant (1907-1977) ontworpen pand aan de Weena te Rotterdam. OMA presenteert zich nadrukkelijk als niet-Nederlands architectenbureau. Zo wilde het in de jaren negentig niet meewerken aan een boekenreeks over Nederlandse architecten. Ook uit de personeelssamenstelling blijkt deze internationale ambitie. Deze bestaat uit 35 nationaliteiten. Zo'n 80 procent van de medewerkers is niet Nederlands. Toch heeft OMA enkele jaren geleden besloten om vanwege de goede vestigingsplaatsfactoren in Nederland te blijven. Veel architecten willen bij het bedrijf werken, maandelijks ontvangt het 700 sollicitatiebrieven.

Winy Maas en Jacob van Rijs beiden van MVRDV, Xaveer de Geyter, Gro Bonesmo, Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk), Alejandro Zaera Polo (Foreign Office Architecture), Joshua Prince-Ramus (REX), Ole Scheeren, Floris Alkemaede, Kees Christiaanse (KCAP Architects&Planners) en Bjarke Ingels (PLOT en BIG) zijn enkele bekende namen die in het begin van hun carrière bij OMA hebben gewerkt.

OMA wordt geleid door acht partners: Rem Koolhaas, Ellen van Loon, Reinier de Graaf, Shohei Shigematsu, Iyad Alsaka, Chris van Duijn, Jason Long en David Gianotten. Naast OMA is AMO opgericht, dat samenwerkt met OMA, en zich bezig houdt met onder andere een European Identity Study (2001) en onderzoeken voor Prada, Condé Nast, Volkswagen, Audi, Schiphol, de Hermitage en Ikea. AMO maakt nu zo'n 25 procent van de onderneming uit.

Rem Koolhaas

Remmert Lucas Koolhaas (17-11-1944) is een kleinzoon van architect Dirk Roosenburg (1887-1962) en zoon van schrijver Anton Koolhaas. De schoenen- en meubelontwerper Rem D. Koolhaas is een achterneef. Remmert werkte als journalist voor de Haagse Post en als cineast. Daarna ging hij architectuur studeren aan de AA School of Architecture in Londen (1968-1972). In 1972 kreeg Koolhaas een studiebeurs en vertrok naar New York voor zijn onderzoek naar "Metropolitan Architecture". Hij schreef diverse boeken, waaronder "Delirious New York - A Retroactive Manifesto for Manhattan" (1978), "S,M,L,XL" (1997) en "Content" (2004). "Delirious New York" verscheen in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Japans. Koolhaas kreeg diverse prijzen, waaronder de Johannes Vermeer Prijs (2013), de Preamium Imperiale (2003), de RIBA Royal Gold Medal (2003), de Jan Huygen van Linschoten Prijs 2007, The Golden Lion (2010), Commandeur des Arts et des Lettres (2018) met OMA de BNA Kubus (2007) en eredoctoraten van de Vrije Universiteit in Amsterdam (2012) en de Katholieke Universiteit Leuven (2007). Als enige Nederlander ontving hij de internationale Pritzker Prijs (2000). In 2008 werd hij gevraagd om zitting te nemen in een Europese raad van wijzen, die moet gaan nadenken over hoe de Europese Unie er moet uit gaan zien tussen 2020 en 2030. Koolhaas is in 2014 de curator van de Biënnale in Venetië die gaat over de basiselementen van de architectuur. In 2020 opent een door Koolhaas samengestelde tentoonstelling over het platteland in het Guggenheim te New York.

Architectonisch werk

De eerste gerealiseerde werken van OMA bestaan uit eenvoudige, grotendeels rechthoekige, gebouwen in verschillende kleuren geglazuurde baksteen of stucwerk. Deze projecten hebben allen een strookvormige zonering. De kleurrijkheid doet denken aan het werk van Arquitectonica. De gebouwen vallen niet op tussen de neomoderne ontwerpen uit die tijd van Mecanoo, DKV en anderen. Het kleurgebruik door OMA wordt later echter soberder en de gebouwen ruimtelijk complexer.

Routing, uitzicht, stedelijkheid en locatie nemen een centrale plaats in bij het werk van OMA. In de projecten worden regelmatig elementen opgenomen die doen denken aan de ontwerpen van Ludwig Mies van der Rohe. Verder laat OMA zich inspireren door modernisten als Le Corbusier en Russische Constructivisten als Ivan Leonidov en El Lissitsky. Naast deze modernistische vormgeving bedenkt OMA steeds meer compleet nieuwe vormen en concepten. Zo is het niet gerealiseerde ontwerp voor de Jussieu-bibliotheek te Parijs invloedrijk geweest. Het concept bestaat uit een tot een meerlaagse gebouw bewerkte, gevouwen en gebogen vloer. Dit idee wordt voor het eerst werkelijk gerealiseerd door MVRDV als de Villa VPRO (1997). OMA realiseert ook een gebouw waar dit concept is gebruikt: Het Educatorium voor de Universiteit van Utrecht (1998). De periode van 2000 tot 2012, waarin de Nederlandse ambassade in Berlijn, de openbare bibliotheek van Seattle, het Casa da Música te Porto en het hoofdkantoor voor CCTV worden opgeleverd, kan als artistiek hoogtepunt van het architectenbureau worden gezien. Het zijn complexe asymmetrische gebouwen zonder herkenbare voor- en achtergevel en vaste verdiepingshoogte. De ruimten zijn niet lineair, maar spiraalsgewijs georganiseerd.

Casa da Musica, Porto

OMA werkt in het ontwerpproces met een enorme hoeveelheid schetsmaquettes. Deze worden ook gearchiveerd om eventueel opgedane ideeën later alsnog te gebruiken. In de jaren tachtig presenteerde OMA haar werk vooral middels perspectieftekeningen en schetsen van onder meer Willem-Jan Neutelings en Kees Christiaanse. Tegenwoordig vormen diagrammen, schema's en maquettes uit blauw kunststof de kern van de presentaties van OMA.

Publicaties

Behalve de eigen publicaties van OMA met als belangrijksten "Delirious New York", "SMLXL" en "CONTENT" zijn er veel boeken verschenen over OMA, waaronder diverse edities van het Spaanse El Croquis. Het boek "Wat is OMA" bevat een aantal vage teksten van Betsky, Hofland Vidler en anderen, en maakt hiermee zijn titel niet waar. Een van de weinige boeken dat echt ingaat op het gebouwde werk van OMA is "Rem Koolhaas OMA - The construction of Merveilles" van Roberto Gargiani uit 2008. In "Made by the Office for Metropolitan Architecture: An Ethnography of Design" gunt Albena Yaneva een kijkje in de werkwijze van het architectenbureau.

Er zijn verschillende documentaires verschenen over het werk van OMA / Koolhaas: Koolhaas Houselife van Bêka & Lemoine uit 2010, een hilarisch documentaire over het dagelijks gebruik van de villa die OMA ontwierp op een locatie even buiten Bordeaux, en REM van zoon Thomas Koolhaas die zijn vader volgt op zijn reizen naar verschillende projecten in aanbouw.

Oeuvre

woning (i.s.m. Laurinda Speer) (niet uitgevoerd) Miami, Florida1974
Fotografie Museum (i.s.m. Martha Polak), Museumplein (niet uitgevoerd) Amsterdam1974
woning (niet uitgevoerd) Roosevelt Eiland, NY1975
Sphinx Hotel (niet uitgevoerd) New York City1975
Welfare Place Hotel (niet uitgevoerd) New York City1976
woning voor de Minister President, Phoenix Park (niet uitgevoerd) Dublin1979
uitbreiding gebouw Tweede Kamer (niet uitgevoerd) Den Haag1979
woningbouw Internationale Bauausstellung, Kochstraße (niet uitgevoerd) Berlijn1980
woningbouw Internationale Bauausstellung, Lützowstraße (niet uitgevoerd) Berlijn1980
Hotel Therma (niet uitgevoerd) Lesbos, Griekenland1981
villa's (niet uitgevoerd) Antiparos, Griekenland1981
gebouw aan de Boompjes (niet uitgevoerd) Rotterdam1979 - 1982
Wereldtentoonstelling 1989 (niet uitgevoerd) Parijs1983
Plan Parc de la Villette (niet uitgevoerd) Parijs1982 - 1983
hotel (niet uitgevoerd) Roosendaal1984
interieur SCC & B Lintas, World Trade CentreAmsterdam1984
kantoortoren, Churchillplein (niet uitgevoerd) Rotterdam1984
architectuurmuseum in voorm. bibliotheek (niet uitgevoerd) Rotterdam1984
Nederlands Danstheater (niet uitgevoerd) Scheveningen1981 - 1984
Parc Citroën Cevennes (niet uitgevoerd) Parijs1985
villa Huntum, Zuid-Oost (niet uitgevoerd) Amsterdam1985
Morgan Bank, Apollolaan (niet uitgevoerd) Amsterdam1985
renovatie Koepel gevangenis (niet uitgevoerd) Arnhem1979 - 1985
politiebureau, Bivak 1Almere-Haven1982 - 1985
Agro-industrie (niet uitgevoerd) Haarlemermeer1986
villa, Bijlmer (niet uitgevoerd) Amsterdam1986
stadhuis, Het Spui (niet uitgevoerd) Den Haag1986
stedenbouwkundig plan (niet uitgevoerd) Melun en Senart, Fr.1987
Lijnbaan (niet uitgevoerd) Rotterdam1987
kantorenpark "De Vendel" (niet uitgevoerd) Veenendaal1987
Nederlands Danstheater (afgebroken) Den Haag1984 - 1987
Bus- en tramstation RET, Stationsplein (afgebroken) Rotterdam1985 - 1987
herstructurering Bijlmermeer (niet uitgevoerd) Amsterdam1986 - 1987
Sea Trade Center (niet uitgevoerd) Zeebrugge, België1988
Bio centrum van de Universiteit (niet uitgevoerd) Frankfurt am Main1988
Nederlands Architectuur Instituut (niet uitgevoerd) Rotterdam1988
Nederlands Sport Museum (niet uitgevoerd) Flevohof1988
ARCHIPAC kantoorgebouw (niet uitgevoerd) Arnhem1988
Euro Disney Hotels (niet uitgevoerd) Marne la Vallée1988
Scientopia, Mullerpier (niet uitgevoerd) Rotterdam1988
stedenbouwkundig plan, winkels, woningen en school, IJ-pleinAmsterdam1980 - 1988
Patio Villa's, Onderlangs 44-46Rotterdam1980 - 1988
2 woontorens "De Brink"Groningen1982 - 1988
bibliotheek, winkel, 125 appartementen en parkeergarage, VeerpleinVlaardingen1986 - 1988
Bibliothéque Nationale (niet uitgevoerd) Parijs1989
sociale werkplaats "De Stapsteen", Uraniumweg 15Amersfoort1989
Stadskantoor (niet uitgevoerd) Frankfurt am Main1989
sport- en recreatiecentrum Noorddijk (niet uitgevoerd) Groningen1989
Palm Bay Seafront Hotel en congrescentrum (niet uitgevoerd) Agadir1990
Hilton hotel, winkels en appartementen, Grote Marktstraat (niet uitgevoerd) Den Haag1990
Appartementengebouw Checkpoint Charlie, FriedrichstraßeBerlijn1984 - 1990
stedenbouwkundig plan La Défense (niet uitgevoerd) Parijs1991
stedenbouwkundig plan (niet uitgevoerd) Duisburg1991
transferium (niet uitgevoerd) Kralingen1991
Leipziger Messe (niet uitgevoerd) Leipzig1991
transferium (niet uitgevoerd) Moordrecht1991
Villa dall'Ava, av ClodoaldSt.Cloud, Frankrijk1984 - 1991
woongebouw Byzantium, Stadhouderskade/TesselschadestraatAmsterdam1985 - 1991
Renovatie/uitbreiding van Hotel Furka BlickFurka Pass, Zwitserland1988 - 1991
groep appartementen op Nexus WorldFukuoka1989 - 1991
Videopaviljoen Busstop, EmmapleinGroningen1989 - 1991
uitbreiding Stedelijk Museum (niet uitgevoerd) Amsterdam1992
stedenbouwkundig plan (niet uitgevoerd) Yokohama1992
KunstHalRotterdam1987 - 1992
Centre for Art and Media Technology ZKM (niet uitgevoerd) Karlsruhe1989 - 1992
plan IJ-oevers (niet uitgevoerd) Amsterdam1991 - 1992
Kantoortoren Zac Danton, La Défense (niet uitgevoerd) Parijs1991 - 1993
C3 Torens aan de Maas (niet uitgevoerd) Rotterdam1994
Metro Dade Center for the Arts, Biscayne Blvd (niet uitgevoerd) Miami1994
Cardiff Bay Opera House (niet uitgevoerd) Cardiff1994
stedenbouwkundig plan EuralilleLille1988 - 1994
Airport City (niet uitgevoerd) Frankfurt am Main1989 - 1994
Museumpark (i.s.m. Yves Brunier en Petra Blaisse)Rotterdam1989 - 1994
Grand Palais Exhibition and Congress Center, Bd des Cités Unies 1Lille1990 - 1994
woonhuisHolten1992 - 1994
hotel, Chassé Park (niet uitgevoerd) Breda1995
olympisch stadion (niet uitgevoerd) Stockholm1995
New International Airport (niet uitgevoerd) Seoul1995
Schouwburg, Zeltweg 5 (niet uitgevoerd) Zurich1995
Brenninger warenhuis, Marktstraße 13 (niet uitgevoerd) Stuttgart1995
masterplan Oostelijke Handelskade (niet uitgevoerd) Amsterdam1995
uitbreiding International Airport (niet uitgevoerd) Zurich1995
Gebouw voor de Mensenrechten, Place de Nations (niet uitgevoerd) Genève1995
bibliotheek Jussieu universiteit, 5de arrondisement (niet uitgevoerd) Parijs1993 - 1995
uitbreiding Tate Gallery (niet uitgevoerd) Londen1994 - 1995
Hypo-Theater Centrum bij Gablerhaus (niet uitgevoerd) München1994 - 1995
National Diet Library (niet uitgevoerd) Kansai, Japan1996
Hyperbuilding (niet uitgevoerd) Bangkok1996
Togok (niet uitgevoerd) Seoul1996
Nea Krini Pier (niet uitgevoerd) Thessaloniki1996
stedenbouwkundig plan Logistics Park (niet uitgevoerd) Schiphol1996
Luxor Theater (niet uitgevoerd) Rotterdam1996
Lehman Maupin Gallery fase 1, 540 West 26 StreetNew York City1996
Maison des Droits de l'Homme (niet uitgevoerd) Genève1996
A Star is Born (i.s.m. Erwin Olaf), ReitemakersrijgeGroningen1995 - 1996
stedenbouwkundig plan Zuid-as (niet uitgevoerd) Amsterdam1995 - 1996
Havengebied (niet uitgevoerd) Genua1997
uitbreiding en renovatie Museum of Modern Art, 53rd Street (niet uitgevoerd) New York City1997
masterplan New Town (niet uitgevoerd) Hanoi1997
Papendorp Holland Network CityUtrecht1997
Alliance Française (i.s.m. Joep van Lieshout)Rotterdam1995 - 1997
twee woongebouwen, Gogelweg 18Den Haag1998
Song Do New Town masterplan (niet uitgevoerd) Inchon, Zuid-Korea1998
El Baijo zaken- en cultuurcentrum (niet uitgevoerd) Guadalajara1998
woning Y2K (niet uitgevoerd) Rotterdam1998
masterplan Zurich-West (niet uitgevoerd) Zurich1998
Educatorium van de universiteit, Leuvenlaan 19, de UithofUtrecht1992 - 1998
villaFloriac, Bordeaux1994 - 1998
South Bank Masterplan (niet uitgevoerd) Londen1999
masterplan stadionZurich1999
woning, Nesbitt Road (niet uitgevoerd) Dunmore Town1999
Nederlandse ambassade, Jalan Rankayo Rasuna Said (niet uitgevoerd) Jakarta1999
Santa Cruz de Tenerife (niet uitgevoerd) Tenerife1999
masterplan Philips-terrein (niet uitgevoerd) Eindhoven1999
Museum of Contemporary Arts (niet uitgevoerd) Rome1999
Prada Epicenter, Post Street/Grand Avenue (niet uitgevoerd) San Francisco1999
Gevel Breuninger (i.s.m. Richard Gluckman), MarktplatzStuttgart1995 - 1999
ouderenhuisvestingAlblasserdam1995 - 1999
stedenbouwkundig plan Centrum-WestZoetermeer1995 - 1999
verbouwing woning tot showroom, kantoren en woning, Van Vollenhovenstr. 36Rotterdam1997 - 1999
Second Stage Theatre (i.s.m. Richard Gluckman), 681 8th avenueNew York City1998 - 1999
"Haus um die Schenkung", Klosterstraße (niet uitgevoerd) Berlijn1998 - 1999
Astor Place Hotel (i.s.m. Herzog & de Meuron) (niet uitgevoerd) New York City2000
gasthuis Taschen bij het Chemosphere-huis, Hollywood (niet uitgevoerd) Los Angeles2000
Mahler 4 (niet uitgevoerd) Amsterdam2000
Brooklyn Academy of Music masterplan, Brooklyn (niet uitgevoerd) New York City2000
"Uithof 2000" structuurplanUtrecht1986 - 2000
appartementengebouw Kavel 24, DedemsvaartwegDen Haag1988 - 2000
hoofdkantoor MCA en masterplan Universal City (niet uitgevoerd) Los Angeles1996 - 2000
uitbreiding County Museum of Art, Hancock Park (niet uitgevoerd) Los Angeles2001
museum Ludwig (niet uitgevoerd) Keulen2001
nieuwe terminal vliegveld (niet uitgevoerd) Barcelona2001
Foundation Pinault (niet uitgevoerd) Parijs2001
Prins Claus plein (niet uitgevoerd) Den Haag2001
Caltrans hoofdkantoorLos Angeles2001
privé museum Flick House (niet uitgevoerd) Zurich2001
UN City (niet uitgevoerd) New York City2001
Mercator Bank, Coggestraat (niet uitgevoerd) Antwerpen2001
Prada Epicenter, 575 BroadwayNew York City2000 - 2001
Guggenheim Las Vegas, 3355 Las Vegas Bouleard SouthLas Vegas2000 - 2001
The Guggenheim Hermitage, 3355 Las Vegas Bouleard SouthLas Vegas2000 - 2001
NAVO hoofdkantoor, Leopold 3 Laan (niet uitgevoerd) Brussel2002
Multi-Media Building, Shep Kip Mei (niet uitgevoerd) Hong Kong2002
Opera House (niet uitgevoerd) Guangzhou2002
westelijke toegangsweg (niet uitgevoerd) Makkah, Saudi-Arabië2002
Faculty for Natural Science and Computer Technology (niet uitgevoerd) Amsterdam2002
herinrichting Domplein (niet uitgevoerd) Keulen2002
Woongebouw Het CarréBreda1995 - 2002
Chassé ParkingBreda1996 - 2002
Lehman Maupin Gallery fase 2, 540 West 26 StreetNew York City2001 - 2002
Olympisch Conferentie Centrum (niet uitgevoerd) Beijing2003
Europese Centrale Bank (niet uitgevoerd) Frankfurt am Main2003
woning (niet uitgevoerd) Ascot, Groot Brittanië2003
CBD Core (niet uitgevoerd) Beijing2003
halte hogesnelheidstrein (niet uitgevoerd) Napels2003
uitbreiding Hermitage (niet uitgevoerd) St. Petersburg2003
Forum (niet uitgevoerd) Gent2003
Centraal Station (niet uitgevoerd) Rotterdam2003
Poppodium 't Paard, Prinsegracht 12Den Haag1995 - 2003
IIT Mc Cormick Tribute Campus Centre, 33th StreetChicago1997 - 2003
uitbreiding Whitney Museum, 945 Madison Avenue (niet uitgevoerd) New York City2001 - 2003
White City MasterplanLonden2004
Zhuhai Campus Masterplan (niet uitgevoerd) Beijing2004
China National Museum (niet uitgevoerd) Beijing2004
Vertical Campus (niet uitgevoerd) Tokio2004
Stedenbouwkundig plan (niet uitgevoerd) Logrono2004
Learning Center van de Ecole Polytechnique (niet uitgevoerd) Lausanne2004
wetenschapscentrum en aquarium, Überseequartier (niet uitgevoerd) Hamburg2004
Oude Dokken MasterplanGent2004
masterplan Chassé terreinBreda1994 - 2004
Het SouterrainDen Haag1994 - 2004
H-project Samsung Cultural FoundationSeoul1995 - 2004
Leeum Museum of Art, 747-18, Hannam-DongSeoul1996 - 2004
ambassade Nederland, Klosterstraße/Roland UferBerlijn1997 - 2004
Openbare bibliotheek, 1000 4th AvenueSeattle1999 - 2004
Prada Epicenter, 343 N Rodeo DriveLos Angeles1999 - 2004
masterplan Les Halles (niet uitgevoerd) Parijs2003 - 2004
Balandra Bay Baja wooncomplex (niet uitgevoerd) Mexico2005
Prada EpicenterLonden2005
woning Sigh Vatsson (niet uitgevoerd) Venice, VS2005
Stadionplein (niet uitgevoerd) Amsterdam2005
Prada Epicenter (niet uitgevoerd) Shanghai2005
EXPO 2010 (niet uitgevoerd) Shanghai2005
Seoul National Universiteitsmuseum SNUSeoul2005
Masterplan, busstation, parkeergarage en blok 6 met bioscoop en winkelruimteAlmere1994 - 2005
Casa da Música, Rotunda da BoavistaPorto1999 - 2005
kantoorgebouwen Boompjes I en II, Boompjes 60-68 (niet uitgevoerd) Rotterdam2006
kantoor Gazprom (niet uitgevoerd) St-Petersburg, Rusland2006
Zeche Zollverein Masterplan en Kohlenwasche MuseumEssen2001 - 2006
BBB Beijing Books Building (niet uitgevoerd) Beijing2002 - 2006
winkelruimte en kantoor PCM Uitgevers, Wibautstraat (niet uitgevoerd) Amsterdam2004 - 2006
Serpentine Gallery Paviljoen (afgebroken) Londen2005 - 2006
Rak GatewayRas Al Khaimah2007
Almaty Science CampusKazachstan2007
Scotts Tower, Scotts RoadSingapore2007
woningbouwproject, Alexandra RoadSingapore2008
Internationaal Strafhof (i.s.m. SeARCH) (niet uitgevoerd) Den Haag2008
herontwikkeling Commonwealth InstituteLonden2008
Signal Tower (niet uitgevoerd) Parijs2008
Centrale Bibliotheek (i.s.m. REX en Space Group), Vestbanen (niet uitgevoerd) Oslo2002 - 2008
herontwikkeling Mercati Generali ComplexRome2004 - 2008
Bauhaus Europa (niet uitgevoerd) Aken2004 - 2008
onderzoeksfaculteit California Institute of Technology (i.s.m. REX), PasadenaLos Angeles2005 - 2008
Paviljoen Prada TransformerSeoul2009
Times MuseumGuangzhou, China2009
Shenzhen Crystal IslandShenzhen2009
West Kowloon Cultural District (niet uitgevoerd) Hong Kong2009
campus Chu Hai CollegeHong Kong2009
theater CasArts, plein Mohammed V. (niet uitgevoerd) Casablanca2009
Charles and Dee Wyly Theatre (i.s.m. Dan Wood en REX), Art DistrictDallas2001 - 2009
restauratie Fondaco dei Tedeschi, Campo San BartolomeoVenetië2010
Woon- en kantoorgebouw, Koningin Julianaplein (niet uitgevoerd) Den Haag2002 - 2010
Museum Plaza (i.s.m. REX) (niet uitgevoerd) Louisville, VS2005 - 2010
Loft project, 111 First Street (niet uitgevoerd) Jersey City, VS2006 - 2010
kantoortoren en woontoren (i.s.m. Porsche Design Group) (niet uitgevoerd) Dubai2006 - 2010
Torre Bicentenario (niet uitgevoerd) Mexico-Stad2007 - 2010
woontoren met bioscoop, 23 East 22nd Street (niet uitgevoerd) New York City2007 - 2010
Edouard Malingue Gallery, Queens Road CentralHong Kong2009 - 2010
interieur winkel Viktor & RolfLonden2011
Parc des ExpositionsToulouse2011
congrescentrum (niet uitgevoerd) Córdoba2001 - 2011
Millstein Hall van de Cornell UniversityIthaca, VS2005 - 2011
hoofdkantoor van NM Rothschild & Sons, St. Swithin's Lane 3Londen2005 - 2011
Maggie's Gartnavel CentreGlasgow2007 - 2011
Schatkamer NAi (i.s.m. Jo Coenen), Museumpark 25Rotterdam2010 - 2011
Coach flagship storeNew York City2012
Guangdong Baosteel BuildingGuangzhou, China2012
École Centrale Engineering School (ECP)Saclay, Frankrijk2012
Miami Beach Convention Center (niet uitgevoerd) Miami2012
hoofdkwartier Chinese staatstelevisie CCTVBeijing2002 - 2012
MahaNakhonBangkok2009 - 2012
Centro Administrativo NacionalBogota, Colombia2013
interieur Maison Ullens's Flagship Store, Rue de MarignanParijs2013
museum voor hedendaagse kunst (niet uitgevoerd) Riga, Letland2006 - 2013
Shenzen Stock ExchangeShenzen, China2006 - 2013
Coach flagship storeTokyo2012 - 2013
De Rotterdam, WilhelminapierRotterdam1998 - 2014
G-Star RAW hoofdkantoor, Joan Muyskenweg 39Amsterdam2011 - 2014
kunstcentrum FactoryManchester2015
Fondazione Prada, Largo IsarcoMilaan2008 - 2015
Stadskantoor Timmerhuis, MeentRotterdam2008 - 2015
uitbreiding Musée National des Beaux-Arts, 835 Avenue Wilfrid-LaurierQuebec2009 - 2015
Marina Abramović Institute (niet uitgevoerd) Hudson (VS)2012 - 2015
Museum Garage, Gorki ParkMoskou2012 - 2015
Faena Arts Center, retail en parkeergarageMiami Beach2014 - 2015
Bibliothèque Alexis de Tocqueville (i.s.m. Barcode Architects), Quai Francois MitterandCaen2010 - 2016
BLOX, BryghusgrundenKopenhagen2006 - 2017
Temple Pavillion, Wilshire BoulevardLos Angeles2018
Qatar National Libray, Al Luqta StDoha2018
Tors Torn woontorens, HagastadenStockholm2007 - 2018
Transformatie Ministerie van VROM tot Rijkskantoor , Rijnstraat 8Den Haag2014 - 2018
Appartementengebouw, 121 East 22nd StreetNew York City2019
Uitbreiding New Museum, BoweryNew York City2019
Forum woon- en winkelgebouw, LijnbaanRotterdam2008 - 2019
Brighton College, Eastern RdBrighton2013 - 2019
Nhow hotel, EuropaboulevardAmsterdam2015 - 2019
Axel Springer Campus, ZimmerstrasseBerlijn2013 - 2020
Taipei Performing Arts Centre, Jiantan RoadTaipei, Taiwan2006 - 2022
Warenhuis KaDeWe, Tauentzienstraße 21-2Berlijn2015 - 2022

Literatuur

Elements of Architecture
Rem Koolhaas - Taschen (2018)
‘Nederland was doorslaggevend voor mijn werk’
Bernard Hulsman - NRC Handelsblad (15-10-2015)
"We Shouldn't Tear Down Buildings We Can Still Use"
Marianne Wellershoff - Spiegel (04-05-2015)
OMA's lieveling
Kirsten Hannema, Bob Witman - De Volkskrant (18-10-2013)
NRC DeLuxe
Rem Koolhaas ea - NRC Handelsblad (22-10-2011)
Schatgraven in OMA's laatjes
Bob Witman - De Volkskrant (14-10-2011)
Van waanzinnig New York naar Peking
Michèle de Waard - NRC Handelsblad (16-09-2011)
Victor van der Chijs: managing partner architectenbureau OMA
Jeanine-van der Vlist - Managment Scope (17-08-2011)
OMA: veel meer dan alleen architectuur - interview Victor van der Chijs
Wilco Dekker - De Volkskrant (20-06-2011)
China geeft architect veel vrijheid - interview David Gianotten
Fokke Obbema - De Volkskrant (25-05-2011)
Koolhaas: Ingrijpen in de wereld om haar te redden
Michael Persson - De Volkskrant (03-02-2011)
Lunch with the Financial Times - Rem Koolhaas
Edwin Heathcote - Financial Times (07-01-2011)
"Er is een obsessie met behoud" - interview Rem Koolhaas
Harmen Bockma - De Volkskrant (30-08-2010)
Koolhaas, Mies and the "New Sobriety"
Vittorio Pizzigoni - Abitare (01-02-2010)
"De ruimte voor vernieuwing is in ernstige mate versmald" - interview Rem Koolhaas
Jan Tromp - De Volkskrant (15-08-2009)
Talkasia - Rem Koolhaas - The architect planning for the future
Anjali Rao - CNN (24-06-2009)
Nova College Tour met Rem Koolhaas
Twan Huys - De Architect (22-04-2009)
A tale of two cities - Recent werk van OMA in Hamburg en Kopenhagen
Harm Tilman - De Architect (03-2009)
Made by the Office for Metropolitan Architecture: An Ethnography of Design
Albena Yaneva - 010 publishers (2009)
De heruitvinding van de wolkenkrabber
Harmen Bockma - De Volkskrant (24-07-2008)
Rem Koolhaas over zijn gebouw voor de Chinese staatstelevisie
Bettine Vriesekoop - NRC Handelsblad (06-06-2008)
Rem Koolhaas OMA - The construction of Merveilles
Roberto Gargiani - EPFL Press (2008)
Delirious Rem Koolhaas
Nicole Ex - 7/8 - Hollands Diep (2008)
Koolhaas HouseLife
Ila Bêka, Louise Lemoine - BêkaFilms (2008)
Rem Koolhaas - A kind of architect
Markus Heidingsfelder - absolut MEDIEN (2007)
OMA - A day at the office
- Het Blauwe Oog (2007)
OMA/AMO/Rem Koolhaas 1996-2006
Fernando Márquez Cecilia en Richard C. Levene - nr.131+132 - El Croquis (2006)
OMA in The Hague
Jan Knikker ea - Stroom Den Haag (2006)
Post-Occupancy
AMO/Rem Koolhaas - Domus (2006)
Archplus 174 - Pro-jekte OMA
diversen - Archplus (2005)
Content
Rem Koolhaas, AMO, OMA, Simon Brown, John Link - Taschen (2004)
Wat is OMA - Betreffende Rem Koolhaas en het Office for Metropolitan Architecture
Aaron Betsky, H.J.A. Hofland, Anthony Vidler ea - NAi Uitgevers (2003)
Onvrede met hardnekkigheid
Hans Ibelings - De Volkskrant (06-12-2000)
Wantrouw de wauw-factor
Arthur Lubow - Vrij Nederland - The New York Times (05-08-2000)
OMA Rem Koolhaas Living Vivre Leben
Michel Jacques - Birkhäuser (2000)
OMA / Rem Koolhaas - 1987-1998
Fernando Márquez Cecilia en Richard C. Levene - El Croquis (1998)
Artificieel modernisme - over de kritisch-paranoide methode bij OMA
Michael Speaks - De Architect (09-1995)
Ode aan de grootschaligheid
Oscar Garschagen - De Volkskrant (04-11-1994)
Die entfaltung der Architectur
nr.117 - ARCH+ (1993)
Rem Koolhaas - OMA 1970-1990
Jacques Lucan - Princeton Architectural Press (1991)
Onze architectuur is "chronisch ziek"
Ida Jager - De Volkskrant (02-05-1990)
Rem Koolhaas - OMA - A+U 88:10 - 1988-10 nr.217
88:10 nr.217 - A+U (10-1988)
Office for Metropolitan Architecture
Hans van Dijk - nr. 13/14 - Wonen TABK (1982)

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook