> > Nieuw plan voor KJ-plein bij Den Haag Centraal

Nieuw plan voor KJ-plein bij Den Haag Centraal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-11-2015 - Het College van Burgemeester & Wethouders presenteert een nieuw plan met nieuwbouw op het Koningin Julianaplein ter hoogte van kantoorgebouw Stichthage en de Rijnstraat.

De ontwikkeling van het KJ-plein, onderdeel van het gehele stationsgebied, kent een lange voorgeschiedenis. De gemeenteraad stelde ruim 10 jaar geleden samen met de NS en Babylon het masterplan Den Haag Nieuw Centraal vast, dat inmiddels grotendeels is voltooid. De plannen echter voor het KJ-gebouw van OMA / Rem Koolhaas op het Koningin Juliananplein werden op het laatst afgeblazen. Eerder dit jaar lanceerde de gemeente Den Haag opnieuw een plan voor bebouwing op het Koningin Julianaplein. Deze plannen stuitte op veel verzet.

De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van het eerdere plan hebben betrekking op de plaats waar de nieuwbouw komt en de afmetingen voor detailhandel en horeca. Het plan houdt in dat er aan de kant van Stichthage en Rijnstraat 38.000 m² bebouwd mag worden. Een groot deel hiervan (36.000 m²) is bedoeld voor woningen, de rest (2.500 m²) voor detailhandel en horeca. Het college komt hiermee tegemoet aan de bezwaren van bewoners en ondernemers van New Babylon.

De fietsenstalling krijgt een ingang op het plein en staat in rechtstreekse verbinding met de stationshal. Het wordt een moderne, zeer gebruiksvriendelijke en goed toegankelijke stalling. Er is plaats voor 8.500 fietsen, daarbij is rekening gehouden met afwijkende exemplaren zoals bakfietsen.

Met het programma van eisen als uitgangspunt wordt een competitie uitgeschreven voor de bovenbouw. Deelnemende partijen maken vervolgens een ontwerp. Ongeveer tegelijkertijd loopt de aanbesteding van de fietsenstalling. De bouw van de stalling zal medio 2016 starten. Zodra deze klaar is, zal begonnen worden met de bouw op het plein. Deze staat in 2017 gepland.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook